NAKON PRAZNIKA U “NOVU” GIMNAZIJU Radovi na energetskoj obnovi pri kraju, očekivane uštede od 53 do 57 posto

U zgradi Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici dovršavaju se radovi na energetskoj obnovi koji su započeli u srpnju. Prema riječima ravnateljice Jasminke Viljevac, u ponedjeljak 14. siječnja, kada počinje „proljetni dio“, učenike će dočekati „nova škola“.

Naime, nakon što je početkom srpnja potpisan ugovor vrijedan 5.669.059,06 kuna, od čega Virovitičko-podravska županija sufinancira radove sa 2.500.000,00 kuna, a ostatak izdvajaju Fond za sufinanciranje kao i Fond za zaštitu okoliša, u ovoj obrazovnoj instituciji koja obilježava 100. obljetnicu, radovi su pri samom kraju.

Radove izvodi Tehno Elektro iz Đakova. Nositelj projekta je sama Gimnazija, a napisala ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Posrednička tijela na projektu su: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i partner na projektu.

Projekt sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovim projektom se planiraju uštede od 57 za toplinsku, do 53 posto za električnu energiju.

Završetkom projekta, Gimnazija Petra Preradovića, „skočit“ će iz D u B energetski razred. Energetskom obnovom postavljena je toplinska izolacija vanjskih zidova, ukopanih dijelova ovojnice, stropa prema negrijanom tavanu, podova prema tlu i negrijanom prostoru. Zamijenjena je vanjska stolarija, postavljena nova rasvjeta, instalirani fotonaponski paneli. Tako će Gimnazija Petra Preradovića Virovitica, u čiju obnovu se značajnije počelo ulagati od 2014. godine, kada je župan bio još Tomislav Tolušić, zasjati u novom svjetlu.

– Bolji uvjeti školovanja za svu našu djecu naš su imperativ i obveza. Ovim će se projektom uštedjeti značajna sredstva koja ćemo moći uložiti u daljnje poboljšanje obrazovnog sustava – poručio je prilikom potpisa ugovora o izvođenju radova virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, foto: K. Toplak)

Skip to content