NAJVEĆI PLUS U ZADNJIH 10 GODINA: Prošle godine u Hrvatskoj rođeno 791 dijete više nego 2017. – Grad Virovitica na četvrtom mjestu po rastu nataliteta

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Iako se prvi podaci o broju rođenih u Hrvatskoj objavljuju tek u veljači, tim portala Gradonacelnik.hr prikupio je podatke iz svih hrvatskih bolnica po kojima je prošle godine u većini hrvatskih rodilišta rođeno više beba nego godinu ranije.

U vrijeme kada se Hrvatska suočava s jednom od najvećih depopulacija u svojoj povijesti, kada sve više, osobito mladih ljudi, napušta zemlju, podatak da je Hrvatska zabilježila mali baby boom zvuči gotovo nevjerojatno. Međutim, upravo se to, čini se, Hrvatskoj dogodilo u 2018. godini.

Gradonacelnik.hr proveo je naime istraživanje u kojem su obuhvaćene sve hrvatske bolnice, a brojke govore da je tijekom prošle godine rođeno točno 791 dijete više nego u 2017. godini.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Hrvatskoj je rođeno 36.556 djece, a prema istraživanju koje je proveo Gradonačelnik.hr, u 2018. godini je samo u rodilištima državnih bolnica rođeno 36.890 djece. U godini prije u tim bolnicama rođeno je, pak, 36.099 djece.

Gradonacelnik.hr napominje da to nisu konačni ni službeni podaci, da ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili drugdje, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj, međutim, u svakom se slučaju radi o značajnom povećanju broja djece rođene u bolnicama u Hrvatskoj. Je li riječ o početku pozitivnih trendova ili tek prirodnoj demografskoj oscilaciji, prerano je govoriti, pogotovo dok i službeni podaci ne potvrde ove brojke, no činjenica je da je ovo skok kakav u Hrvatskoj nije zabilježen od 2009. godine (2012. i 2016. zabilježen je veći broj živorođene djece, no ne toliki). Broj je posebno značajan kada se uzme u obzir broj hrvatskih građana mlađe dobi koji je odselio u inozemstvo.

Gledajući apsolutne brojke, najveće povećanje zabilježeno je u četiri zagrebačka rodilišta, u kojima je rođeno 536 djece više nego 2017. godine. Slijedi splitsko rodilište s 204 bebe više, Bjelovar je treći sa 60, a Virovitica četvrta sa 52 rođene djece više nego u 2017. godini.

Gledano u postotcima, najveće povećanje bilježi metkovačko rodilište, dok je Virovitica na petom mjestu s 8 posto.

Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, ističe je da je Grad poduzeo niz koraka kako bi se zaustavio negativan demografski trend, a s pronatalitetnom politikom nastavlja i u ovoj godini, te će se povećati novčana pomoć za rođenje djeteta koja je do sada iznosila 500 kuna na tisuću kuna za prvo dijete, za drugo dijete 2.000,00 kuna te za svako sljedeće po 1.000,00 kuna više. Grad subvencionira i ekonomsku cijenu vrtića koji roditelji plaćaju u iznosu od 30, a Grad 70 posto.

Ono što je najvažnije, stvaramo pretpostavke za pozitivnu gospodarsku klimu u našem kraju. Od prošle godine u sklopu našeg Programa olakšica i poticaja razvoja gospodarstva grada Virovitice dajemo još veće olakšice za poduzetnike kako bismo privukli nove investicije koje će ujedno otvoriti i nova radna mjesta. Cilj nam je da mlade obitelji u svom kraju pronađu posao i egzistenciju te da konačno zaustavimo negativan trend iseljavanja te nas stoga ove pozitivne brojke posebno vesele. Na tragu toga, mladim obiteljima nudimo i olakšice za kupnju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada za gradnju prve nekretnine. Stopa olakšica iznosi od 20 do čak 100 posto, ovisno o broju članova obitelji. Tako obitelj s troje i više djece zemljište za svoju prvu nekretninu može dobiti gotovo besplatno, kazao je Kirin u svojoj reakciji za Gradonacelnik.hr. (gradonacelnik.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content