Najuspješniji Brlići u doba Covid19 – Uspjeh na natjecanjima za 2019./2020. školsku godinu (LiDraNo, Globe, Kemija, Mađarski jezik…)

Unatoč pandemiji Koronavirusa učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice nastavili su uspješno i dalje tamo gdje ih je u mjesecu ožujku prekinula ova nova izazovna situacija i kada je nastupilo „novo normalno“.  Početkom nove školske godine 2020./21.  učenici su dobili priliku sudjelovati na županijskim i državnim natjecanjima na koja su se uspjeli plasirati. Postigli su, kao i uvijek, zavidan uspjeh. Sve su to zapisali i ovjekovječili ovim člankom prof. Mario Karakašić u suradnji s učiteljicama.

Hlapić državni Lidrano

Kao i inače nastupio je Državni LiDraNo. Kvaliteta školskih listova sve je bolja, a u samom vrhu je i školski list Hlapić što je dokazao i na državnoj razini. Tako je Hlapić dobio pohvale za odličnu naslovnicu i temu broja koja je obuhvatila različite oblike novinarskog stvaralaštva i velik broj učenika, dobru opremu teksta i fotografija. Opet je istaknut logo koji je prepoznatljiv i hvaljen već dugi niz godina, a dizajnirao ga je naš bivši ravnatelj prof. Josip Strmečki. „ Naklada od 700 komada pokazatelj je da velik broj učenika i učitelja sudjeluje u stvaranju lista što je veoma pohvalno jer to znači da se list ne radi samo radi sudjelovanja na LiDraNu”, rekao je  član povjerenstva. Uvijek je lijepo čuti pohvale i smjernice kako bi list svake godine bio još bolji. Ove godine glavna urednica bila je učenica Tea Strusa, a mentorica, kao i do sada, nastavnica Renata Sudar. Ovo je poticaj da vrijedni učenici i mentorica svakako nastave i dalje istim tempom.

Tea Strusa Lidrano
Učenica Tea Strusa (Lidrano)

Učenik David Kolesarić s mentoricom Željkom Krznarić pozvan je na državnu smotru s monologom „Plavuše“  u kategoriji dramsko scenskog izraza – pojedinačni nastup. On je učenik drugog razreda i izvrstan je primjer kako se i najmlađi zanimaju za „daske koje život znače“.

Na  županijskoj smotri LiDraNO školu su predstavljale i učenice osmog razreda Mila Kurečić i Ena Vidović s  mentoricom Sanjom Pavelko  Enina  reportaža „Oprosti, Milka“   odlukom povjerenstva predložena je  za državnu smotru. U rujnu je napokon stigla i potvrda njihove odluke te je ova slikovita priča  o posjetu austrijskoj tvornici čokolade Zotter i Grazu pozvana na državnu razinu, među petnaest najboljih novinarskih ostvaraja.  Okrugli stol za novinarske radove održan je  online  30. rujna, a  državno prosudbeno povjerenstvo za Enu je imalo samo riječi hvale, istaknuvši stil, originalnost i duhovitost reportaže.

Ena Vidović i Mila Kurečić Lidrano
Učenice Ena Vidović i Mila Kurečić

Sudjelovali su i na  virtualnoj Međužupanijskoj smotri GLOBE škola. Ekipa  škole: učenice osmog razreda  Lana Cindrić, Mia Deskar i Tasha Filipović te mentorica, GLOBE voditeljica dr.sc. Jasna Razlog-Grlica sudjelovale su 1. listopada 2020. godine na virtualnoj Međužupanijskoj smotri GLOBE škola, centar Daruvar, koja pokriva Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i Koprivničko-križevačku županiju. Prosudbeno povjerenstvo pregledalo je prezentacije prijavljenih škola i bodovalo njihov rad i kontinuitet mjerenja. Škola je, kao i prošlih godina, bila aktivna u ovom znanstvenom-obrazovnom programu. Sudjelovali su na Svjetskom virtualnom simpoziju, u Europskoj fenološkoj kampanji i mnogim drugim aktivnostima. Slijedi im nastup na državnoj razini koji je već petnaestogodišnja tradicija.

GLOBE uspjesni na Svjetskom virtualnom simpoziju
GLOBE – uspjesi na Svjetskom virtualnom simpoziju

Prošle školske godine u veljači održano je školsko natjecanje iz kemije. Nakon školskog natjecanja deset  učenika je pozvano na županijsko natjecanje, a među njima je bio i Leo Crnčić, tada učenik sedmog razreda. Županijsko natjecanje trebalo se održati  baš u vrijeme kada je nastupila nastava na daljinu. Natjecanje je održano u rujnu u matičnim školama učenika. Od deset pozvanih učenika sudjelovalo je osam. Leo je osvojio prvo mjesto. Nakon što je državno povjerenstvo pregledalo testove,  na stranicama AZOO-a objavljeni su popisi pozvanih učenika na državno natjecanje iz kemije. Na listi pozvanih učenika sedmih razreda je i Leo Crnčić na 12. mjestu od 25 pozvanih učenika (jedini istočno od Zagreba). Leo, čija je mentorica prof. Katica Pavlović, predstavljat će nas na državnoj razini natjecanja 12. studenoga 2020. godine u matičnim školama.

Leo Crnčić
Učenik Leo Crnčić

U novom normalnom otvaraju se i neka nova natjecanja. Tako je primjer i s mađarskim jezikom. Ove godine po prvi puta je organizirano natjecanje u lijepom čitanju na području Virovitičko-podravske županije. Povedena činjenicom kako za polaznike nastave iz predmeta Mađarski jezik i kultura (nekoć Njegovanje jezika) ne postoji dovoljno natjecanja, nastavnica mađarskog jezika i kulture i hrvatskog jezika Matea Jurković, odnedavno i animatorica Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije uzela je stvar u svoje ruke i razradila ideju o „Natjecanju u lijepom čitanju na mađarskom jeziku“. Cilj ovog natjecanja nije bilo privući samo sudionike i podijeliti nagrade, već pokazati kako mađarski jezik nije samo tek jedan od jezika koji se uče u školi radi reda, nego da je riječ o učenju  jezika koje pruža spektar mogućnosti  i prostora za kulturu i književnost. Natjecanje je provedeno 13. listopada u online-verziji. Učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica i OŠ Gradina iz Gradine mogli su se prijaviti za sudjelovanje u dvije kategorije, od prvog do četvrtog razreda te od petog do osmog razreda. Nakon što je rok za slanje zadataka završio, okupilo se „Povjerenstvo za proglašenje pobjednika“, koje su činili sudski tumač Istvan Karacsonyji, nastavnica glazbene kulture Ildiko Seleši Dančo, ravnatelj Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica Ivica Tomljanović,  predstavnik mađarske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije Istvan Seleši i pedagog Osnovne škole Gradina Ivica Čuljak i nastavnica mađarskog jezika i kulture Matea Jurković. Povjerenstvo je odlučilo da je u  prvoj kategoriji od 1. do 4. razreda prvo mjesto osvojila učenica 3. razreda područne škole Taborište Magdalena Šurkalović, drugo mjesto je zauzeo učenik 4.a Pavao Koši te treće mjesto učenica  2.a Tena Paić, dok je prvo mjesto u drugoj kategoriji osvojila učenica 8.b razreda Tamara Orban, dok su se na drugom  i trećem mjestu našli učenici  8.a Josip Eršek i 7.b Lana Ružica Zec koji pohađaju OŠ Gradina u Gradini. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto su prikladno nagrađeni zahvaljujući sponzorima „Grafoprojekt Virovitica“, „Školska knjiga“, „Új Magyar Képes Újság“, „Ad astra Virovitica” i „Zajednica Mađara Virovitičko-podravske županije“.

Mađarski jezik
Natjecanje mađarski jezik

Sve su ovo veliki uspjesi za ovu školu koja je nastavila raditi punim plućima i kao da im ni Korona ne može pomrsiti planove. Već danas svoje su uspjehe predstavili i na Hrvatskom radiju. Sigurni smo da uspjeh neće izostati. Velika je stvar i sudjelovati na ovim natjecanjima i družiti se s onim najboljim iz cijele Lijepe naše. Najvažnije je da se učenici u svemu ovome osjećaju ugodno i sigurno u radu u svojim školskim prostorima u vremenu koje je izuzetno zahtjevno za rad. Ovaj kolektiv učenika i nastavnika mentora pokazao je i svakodnevno pokazuje svoju stručnost i uspješnost u radu kao i ugodno okruženje na koje su posebno ponosni. Nadaju se i daljnjim uspjesima, već od sutra, jer ipak kažu: „Brlići – to smo mi!“  (prof. Mario Karakašić, IBM)

 

 

Skip to content