Na prigodnoj svečanosti u Grabrovnici je položen temeljni kamen za novu područnu školu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Najkasnije do početka iduće školske godine, djeca koja pohađaju Područnu školu u Grabrovnici koja se nalazi pri OŠ Petra Preradovića Pitomača, dobiti će novu školsku zgradu. Na prigodnoj svečanosti, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića …Najkasnije do početka iduće školske godine, djeca koja pohađaju Područnu školu u Grabrovnici koja se nalazi pri OŠ Petra Preradovića Pitomača, dobiti će novu školsku zgradu. Na prigodnoj svečanosti, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, ravnatelja OŠ Petar Preradović Pitomača Siniše Siladića, na prigodnoj svečanosti na kojoj se okupio velik broj mještana, položen je temeljni kamen za izgradnju nove Područne škole u Grabrovnici.

Nova zgrada Područne škole u Grabrovnici nalazi se nedaleko stare škole koja je jedna od najstarijih u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj djeca pohađaju nastavu i u kojoj uvjeti za obrazovanje nisu kao u drugim sredinama.

No to će se promijeniti za 21 učenika koja pohađaju ovu školu i koji će u novu zgradu useliti najkasnije do početka iduće školske godine. To će biti treća nova područna školu na potezu od Otrovanca do Velike Črešnjevice.

Podsjetimo, nove škole u Otrovancu u Velikoj Črešnjevci otvorene su prije dvije godine. Radove u Grabrovnici izvodi Graditeljstvo Stipić a radovi se financiraju sredstvima iz Proračuna Virovitičko-podravske županije i Općine Pitomača.

Uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina, načelnika Općine Špišić Bukovica Ivice Lulića, na prigodnoj svečanosti na kojoj se okupio velik broj mještana, položen je temeljni kamen za izgradnju nove Područne škole u Lozanu koja se nalazi pri Osnovnoj školi August Cesarec iz Špišić Bukovice. OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici pohađa 411 učenika, dok ih je u Lozanu desetero.

Ravnatelj škole Vlatko Fijala, najavio je kako najnoviji pokazatelji ukazuju da će se u idućih nekoliko godina dogoditi porast broja učenika na ovom području. Načelnik Općine Špišić Bukovica Ivica Lulić zahvalo se saborskom zastupniku Josipu Đakiću i županu Tomislavu Tolušiću na pomoći u izgradnji nove škole. Kazao je kako je to dokaz o brizi lokalne samouprave za školstvo i djecu s ovog područja jer su do sada učenici školu u Lozanu pohađali u neadekvatnim uvjetima. Župan Tomislav Tolušić u svom se govoru ispričao mnogobrojnim mještanima, učenicima, učiteljima, što već prije u Lozanu nije izgrađena nova škola. Podcrtao je kako je u posljednjih dvije i pol godine izgrađeno petnaestak novih škola na području Virovitičko-podravske županije.

– Svako dijete, i ono koje školu pohađa u Špišić Bukovici ili Lozanu, mora imati iste uvjete za školovanje, jer ti uvjeti i za djecu u Zagrebu i Virovitici ili Lozanu moraju biti istovjetni. Neki kažu da gradimo školu za desetak ili petnaest učenika. Volio bih da ih ima više, ali ja ne želim dijeliti djecu jer za mene i ova djeca u Lozanu zaslužuju uvjete kao i svi drugi.

Saborski zastupnik Josip Đakić, između ostalog, istaknuo je kako je obveza i dužnost političara služiti narodu, brinuti o svim segmentima razvoja društva, a samim time brinuti i o školstvu i pedagoškim standardima za odgoj i obrazovanje naše djece.

– Ova brojka od deset učenika u Lozanu je plod jedne nerazumne politike koja se vodila u Republici Hrvatskoj od 2000. do 2003. godine. Ta politika nije stimulirala obitelj, nije bila pronatalitetna, nije osiguravala dječje doplatke i rodiljne naknade i njezin je uzročnik bitno smanjenje broja djece u Hrvatskoj. Ta je loša politika promijenjena 2004. godine. Od tada se raznim stimulativnim mjerama potiče natalitetna politika i obitelj, i zato već iduće godine, kada će ovu novu školu pohađati učenici iz Lozana, očekuje se veći broj učenika – kazao je između ostalog saborski zastupnik Josip Đakić.

Radove na Područnoj školi u Lozanu izvodi tvrtka Segrad, a očekuje se da oni budu gotovi u roku od godine dana. Podsjetimo, radove na Područnoj školi u Lozanu, najvećim dijelom financira Virovitičko-podravska županija i manjim dijelom Općina Špišić Bukovica.

Svečano je bilo u Starom Gradcu gdje su na prigodnoj svečanosti, polaganjem temeljnog kamena započeli radovi na izgradnji nove Područne škole u Starom Gradcu, škole koja se nalazi pri Osnovnoj školi Petra Preradovića Pitomača. Na prigodnoj svečanosti, uz mnogobrojne mještane, učitelje, ravnatelje osnovnih škola s područja VPŽ, temeljni kamen, postavio je saborski zastupnik Josip Đakić uz nazočnost župana Tomislava Tolušića i načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića.

Osim toga, svečanost početka radova, nazočili su, između ostalih, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Siniša Siladić, vijećnici Skupštine VPŽ Dinko Đeri, Ivan Erhatić i Darko Tkalčec,…

Radove na izgradnji nove Područne škole u Starom Gradcu izvozi Graditeljstvo Stipić, a rok za izradu škole je najkasnije do početka iduće nove školske godine. Sredstva za novu školu izdvojila je Virovitičko-podravska županija i općina Pitomača. Trenutno staru i neadekvatnu školsku zgradu u Starom Gradcu koja se nalazi tik do Podravske magistrale, pohađa 13-ero učenika koji su prigodnim programom sudjelovali u svečanosti početka radova.

Skip to content