Na području grada Virovitice osigurat će se i modernizirati željezničko-cestovni prijelazi u Podravskoj i Istarskoj ulici te Podgorju i Koriji

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza.

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima, te utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća. Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a najveći dio, uz ostale županije, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 208,7 milijuna kuna, dok će se iz EU-ovih fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija) sufinancirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta, odnosno 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Realizacija projekta zasigurno će utjecati na smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta te će posljedično utjecati na smanjenje broja prometnih nezgoda i broja ljudskih žrtava, što je u konačnici i glavni cilj ovog projekta.

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici. U sklopu projekta provest će se osiguranje i opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih prijelaza i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet. Važno je spomenuti i kako su glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema zadovoljavat će sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu s EU-ovim direktivama.

U sklopu spomenutog projekta, kažu iz HŽ-a, na području grada Virovitice predviđeno je osiguravanje četiri željezničko-cestovna prijelaza i to:

  • ŽCP Istarsta – Markovac te će biti osiguran i pješački prijelaz preko pruge
  • ŽCP Podravska, također biti osiguran i pješački prijelaz preko pruge
  • ŽCP Korija (na poljskom putu – „Paradajzov put“)
  • ŽCP Podgorje (na poljskom putu prema obilaznici)

Uz navedeno, predviđena je modernizacija i osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza „Žubrica“ i „Pivnica“ u općini Suhopolje, „Kladare“ i ŽCP u blizini tvornice Hidrocom u općini Pitomača te „Suhopolje“ u općini Suhopolje.

Iz HŽ-a poručuju da će svi navedeni prijelazi biti opremljeni svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, a radovi na prijelazima počet će nakon završenog postupka javne nabave te potpisa ugovora za radove. (hžinfra.hr, virovitica.hr)

Skip to content