Na području grada Virovitice najtraženiji djelatnici iz građevinskog i metalnog sektora

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Prema posljednjim podacima, sa 31. listopada 2017., na području grada Virovitice bilo je zaposleno 8973 osobe, što je za 377 osoba više u odnosu na isti period prošle godine. Nezaposlene su 1284 osobe.

Evidentno je značajno povećanje broja radnih mjesta tj. 377 radnih mjesta više na području grada, no isto tako može se primijetiti i neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada, odnosno prisutan je deficit kod određenih zanimanja, što se prvenstveno oslikava u građevinskom i metalnom sektoru. Deficit u navedenim zanimanjima proizlazi i iz činjenice da je Virovitica danas jedno veliko gradilište. Na području grada svakodnevno nailazimo na bagere, skele i mješalice. U tijeku su radovi u sklopu projekta „5 do 12 za Dvorac“, gradi se nova samoposlužna praonica automobila, benzinska postaja, hala tvrtke AMS Biomasa i Spectra Media…

GRAD PRIPREMA MJERE ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

Radova na području grada je sve više, a jaz između ponude i potražnje radne snage nastoji savladati HZZ kroz razna osposobljavanja i mjere aktivne politike zapošljavanja s ciljem što brže zapošljivosti. Navedene mjere ujedno su i jedan od razloga smanjenja broja nezaposlenih na području grada u odnosu na proteklu godinu. Mjere koje će uskladiti ponudu i potražnju te u konačnici povećati stopu zaposlenosti priprema i Grad Virovitica u sklopu Programa poticaja i olakšica razvoja gospodarstva. Program tako predviđa prekvalifikaciju nezaposlenih do 45 godina za poznatog poslodavca. Prekvalifikacija će se temeljiti na zahtjevu i potrebama poduzetnika s područja Grada Virovitice kada takve prekvalifikacije nisu financirane od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

49 NOVIH UGOVORA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Što se tiče mjera aktivne politike zapošljavanja na području naše županije koje se financiraju putem HZZ-a, prema podacima Područnog ureda Virovitica, u njih je uključeno više od 740 osoba ove godine. Ono što je također vrlo važno, čak 49 osoba je ove godine potpisalo ugovor o samozapošljavanju tj. postali su novi poduzetnici od kojih se može očekivati da će i oni u doglednoj budućnosti otvarati nova radna mjesta. Dosadašnja iskustva su dobra, odnosno veliki broj samozaposlenih osoba opstao je na zahtjevnom tržištu, a mnogi od njih su i prepoznati poduzetnici na području naše županije.
Treba istaknuti i jednu novu mjeru, a to je osposobljavanje na radnom mjestu. Ona je prvenstveno usmjerena na ona deficitarna zanimanja koja se javljaju kod naših poslodavaca. Poslodavac može uzeti na osposobljavanje osobu drugog zanimanja u svoju tvrtku i tijekom šest mjeseci obučavati je za zanimanje koje mu je potrebno, a za vrijeme trajanja osposobljavanja Zavod za zapošljavanje nezaposlenoj osobi isplaćuje naknadu. U ovu je mjeru na području naše županije trenutno uključena 31 osoba.

Uz sve navedeno, HZZ će provoditi i razna osposobljavanja za deficitarna zanimanja u građevinskom i metalskom sektoru, a radi se i na usavršavanju tzv. „mekih vještina“ koje najčešće poslodavci traže. HZZ – Područni ured Virovitica tako priprema edukaciju za ECDL tečaj (informatički tečaj), a u planu su i tečajevi stranih jezika. (virovitica.hr)

Skip to content