Na Gospodarskom forumu predstavljena Republika Albanija – Zemlja partner 23. Viroexpa: Mogućnosti suradnje u turizmu, poljoprivredi, informacijskim tehnologijama…

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U svečanoj dvorani „Viro“ Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održan je gospodarski forum: „Republika Albanija – Zemlja partner“, u okviru kojeg se predstavila Zemlja partner 23. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede – Albanija.

Na forumu su, uz članove poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije, nazočili i predstavnici Veleposlanstva Republike Albanije u Republici Hrvatskoj predvođeni veleposlanikom Ilirom Melom, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika Damir Marenić, direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, predstavnici poslovne zajednice iz Albanije i Hrvatske…

Sve nazočne uvodno je pozdravio direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, a pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Ivica Kirin, župan Igor Andrović te veleposlanik Ilir Melo.
Osim povijesti, naše zemlje povezuje i jedan problem koji moramo zajednički pokušati riješiti, a to je radna snaga koja iseljava u zapadne dijelove Europe. Ključ za rješenje tog problema je gospodarstvo. Ono je ona snaga koja nadilazi sve barijere. Zajedničkim snagama moramo stvoriti konkurentno tržište i uvjete za ostanak i budućnost mladih obitelji, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović na forumu je predstavnicima Zemlje partnera predstavio neke od najznačajnijih županijskih projekata, naglasivši:
U suradnji s našom Razvojnom agencijom VIDRA-om povukli smo najviše sredstava po glavi stanovnika iz europskih fondova, a lideri smo i u izgradnji sustava navodnjavanja. Zahvaljujući svemu tome danas imamo pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu, porast broja zaposlenih i pad nezaposlenosti. Tu su i nove investicije, ne samo domaćih poduzetnika već i inozemnih, a svemu tome doprinosi i Sajam Viroexpo koji je prilika našim poduzetnicima da se prezentiraju stranim investitorima, rekao je župan Igor Andrović.

Albanski veleposlanik u RH Ilir Melo, istaknuo je kako je veliko zadovoljstvo i poseban osjećaj biti dio ovog sajma u Virovitici.
Ovo je deveta godina kako nastupamo na Sajmu Viroexpo, a dugogodišnja suradnja obilježena je prijateljstvom i optimizmom. U našim odnosima vrlo je bitan ekonomski aspekt i vjerujem kako je upravo ovaj sajam platforma za unaprjeđenje daljnje suradnje, kazao je Nj.E. Ilir Melo Ilir Melo.

Direktor Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura predstavio je potom osobitosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije i njenu gospodarsku suradnju s Albanijom, rekapituliravši ujedno međusobne gospodarske odnose.

Ilir Melo, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, govorio je o tome kako poslovati s Republikom Albanijom. Istaknuo je kako je cilj unaprijediti gospodarstvo te povećati trgovinsku razmjenu između dviju zemalja, a kao jedna od grana u kojoj se nameće suradnja je i turizam pošto je Albanija usmjerena prema primorskom turizam. Mogućnost suradnje vide i po pitanju cestovne infrastrukture, kao i u informacijskim tehnologijama gdje, kako je istaknuo Nj.E. Ilir Melo, mogu mnogo naučiti od Hrvatske.

Forum su zaključili Stjepan Šafran, počasni konzul Republike Albanije u RH i
Adem Zenuni, predstavnik tvrtke CRO TEAM, a govorili su o primjerima dobre prakse. Stjepan Šafran kazao je kako tvrtka Šafran danas ima 230 zaposlenih a, 75 posto proizvodnje izvoze. Prije 20 godina započeli su gospodarsku suradnju s Albanijom, a Stjepan Šafran je podcrtao da s obzirom na pozitivna iskustva, treba više partnerstva te zajednička i obostrana suradnja. Adem Zenuni istaknuo je mogućnost transfera znanja, kao i zajednički nastup na trećim tržištima. Kao područja suradnje istaknuo je, između ostalog, turizam, energetiku, ekologiju i poljoprivredu. (virovitica.hr, foto: Martina Bašić i Kristijan Toplak)

Skip to content