Na Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji predstavljen Panonski drvni centar

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Panonski drvni centar kompetencija predstavljen je na 12. Drvno-tehnološkoj konferenciji koja se održala 1.-2. lipnja u Opatiji. Tomislav Petric, ravnatelj Razvojne agencije VIDRA, predstavio je Panonski drvni centar kompetencija u kontekstu ruralnog razvoja. Naglasio je da se paralelno s izgradnjom počelo s prikupljanjem korisnika Centra, medijska kampanja je u tijeku, a u skoro vrijeme kreće kampanja obilazaka malih i srednjih poduzetnika, drvnih proizvođača, kako na području Virovitičko-podravske županije, tako i regije. Centar će pružati usluge poduzetnicima iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Drvno-tehnološka konferencija je centralni skup drvoprerađivačke industrije i šumarstva u Hrvatskoj. Prva drvno-tehnološka konferencija se održala 2004. godine. Cilj konferencije je okupiti predstavnike iz proizvodnog, trgovačkog akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja. Prema navodima organizatora, Hrvatskog drvnog klastera, ovogodišnji skup je u potpunosti ispunio očekivanja većine sudionika i nadmašio prethodna izdanja u mnogim aspektima. Ovogodišnja konferencija održala se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora te je konferenciju otvorio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Vrijedno je napomenuti i da je 12. Drvno-tehnološka konferencija bila mjesto održavanja sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora na temu ruralnog razvoja i korištenja EU fondova.

Podsjetimo, Panonski drvni centar kompetencija jedan je od prvih projekata koji se realizira iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava „Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu“ iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., a nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Centar, koji će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Izgradnja Centra ima za cilj povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih poduzeća na širem panonskom, ali i na čitavom području Republike Hrvatske, te će pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Ukupna vrijednost projekta, čija će se provedba odvijati kroz 24 mjeseca, je 44.701.237,17 kn, a 99% vrijednosti projekta bit će financirano iz Strukturnih fondova EU dok Virovitičko-podravska županija, koja je nositelj projekta, financira razliku od 1%.

Skip to content