Na današnji dan prije 32 godine osnovan je 50. samostalni bataljun HV Virovitica

Ove godine navršiti će se 32 godine od osnutka slavnog 50. Samostalnog bataljuna HV koji je bio preteča za osnivanje 127. brigade HV, a kasnije i 81. samostalnog bataljuna HV.

Naime već u kolovozu 1990. godine, potaknuto tadašnjm situacijom i srpskim tenzijama za stvaranje zamišljene granice „Velike Srbije” – ”Karlovac-Karlobag-Virovitica”, započinje organiziranje Dragovoljačkog bataljuna Virovitica koji je prethodio osnivanju 50. samostalnog bataljuna. S obzirom na to da Dragovoljački bataljun nije bio formalna postrojba, dragovoljci se u listopadu počinju priključivati pričuvnom sastavu MUP-a RH.

Sredinom istog mjeseca ustrojen je Štab za obranu Virovitice s 13 članova, a prvi zapovjednik bio je Đuro Dečak. Prva borbena akcija Dragovoljačkog bataljuna bila je opkoljavanje virovitičke vojarne 21. siječnja, a koja je potrajala do 22. siječnja 1991. godine kada se i prekida. Dana 22. siječnja Đuro Dečak obavlja smotru bataljuna što je ujedno i prva smotra hrvatskih obrambenih snaga.

U narednih 5 mjeseci u Dragovoljačkom bataljunu znatno se povećao broj ljudstva i naoružanja, a tri dana nakon proglašenja neovisnosti RH, u petak 28. lipnja 1991. formira se 50. samostalni bataljun ZNG-a.

Prvi zapovjednik bataljuna bio je Mirko Rukavina, drugi Marko Krstanović, a treći zapovjednik bio je Đuro Dečak. Bataljun će odmah po formiranju blokirati virovitičku vojarnu, karaule i ostale vojne objekte.

Osim svoje uloge u Virovitici i prije transformacije u 127. brigadu HV-a, sudjelovat će u akcijama u Jasenovcu, Hrvatskoj Kostajnici, Hrvatskoj Dubici, Dalju, Laslovu, Tenjskom Antunovcu, Podravskoj Slatini, Grubišnom Polju, Četekovcu i Pakracu.

Bataljun je možda i najpoznatiji po sudjelovanju u akciji „Jasenaš“ gdje su u suradnji s MUP-om RH oslobodili istoimeno selo koje je tako postalo prvo oslobođeno naselje u RH, kao i po oslobođenju virovitičke vojarne. Ovaj samostalni bataljun ZNG-a dao je velik obol u obrani Hrvatske, a zahvaljujući njegovim pripadnicima kao i pripadnicima policijske stanice Virovitica, virovitički kraj bio je pošteđen od značajnijih ratnih razaranja i svekolikih šteta.

Temeljem zapovijedi prvog predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana, 2. listopada 1991. godine u Virovitici je ustrojena 127. brigada Hrvatske vojske, čiju je jezgru za formiranje činio upravo 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde Virovitica.

(www.icv.hr, bs)

Skip to content