Na današnji dan, prije 17 godina, oslobođena virovitička vojarna

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Danas se obilježava 17. godišnjica oslobođenja virovitičke vojarne. Na današnji dan, 17. rujna 1991. godine oslobođena je prva vojarna u neovisnoj …
Danas se obilježava 17. godišnjica oslobođenja virovitičke vojarne. Na današnji dan, 17. rujna 1991. godine oslobođena je prva vojarna u neovisnoj Hrvatskoj, nakon koje su oslobođene vojarne u Bjelovaru i ostalim krajevima Hrvatske.

U vojnoj akciji oslobađanja vojarne uz jednu žrtvu, Vladu Vampovca, sudjelovalo je oko 400 pripadnika 50. samostalnog bataljuna, policije te rezervnog sastava policije. Vojarna je službeno predana oko 11,20 sati čime je oslobođen i grad Virovitica. Time se JNA nije mirila, već je nakon toga uslijedilo raketiranje Virovitice iz zraka.

Iz 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica, koji je po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane generala Martina Špegelja osnovan 28. lipnja 1990. godine, proizišla je slavna 127. brigada ZNG Virovitica, jedna od najjačih brigada u Hrvatskoj, u kojoj je bilo aktivirano preko 4000 ljudi.

Povodom obilježavanja godišnjice oslobođenja virovitičke vojarne, danas su na gradskom groblju u Virovitici položen vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje koji su svoj život dali za stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske.

Počast su odali predstavnici Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, Policijske uprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Skip to content