Na današnji dan 1991. godine u akciji oslobađanja sela Brusnik nestalo 12 pripadnika 127. brigade HV Virovitica

Dvanaest hrabrih vitezova, bojovnika 127. brigade HV Virovitica, nestalo je 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja sela Brusnik pokraj Pakraca, u završnici velike oslobodilačke operaciji pod nazivom ORKAN 91, da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani.

Naime, nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio snaga 2. bataljuna 127. brigade predvođen Vinkom Belobrkom, u cilju zauzimanja što povoljnijih položaja i bolje zaštite te prometnice, pokušao je ovladati selom Brusnik. No zbog vrlo složenih zemljišnih uvjeta i drugih nepovoljnih okolnosti upali su u zasjedu.

Iz zasjede se najveći dio pripadnika uspio izvući dok je u okruženju ostalo 12 pripadnika i zapovjednik im Vinko Belobrk. Uz Vinka Belobrka stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić.

Kako su neprijateljske snage bile vrlo jake i dobro utvrđene njihovo spašavanje, odnosno spašavanje eventualno preživjelih nije uspjelo. Ubrzo se saznalo da je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, a što se moglo utvrditi 7. siječnja 1992. godine kada su njihovi neprepoznatljivi posmrtni ostaci preuzeti. Naime nad većinom njih je počinjen ratni zločin, jer su imali ozljede koje nedvojbeno nisu nastale u borbi već nakon zarobljavanja. Stoga se službeno i vodi datum njihove pogibije 7. siječanj, a Komemoracija na spomen obilježju u Brusniku održati će se kao i svake godine, 10. siječnja.

(www.icv.hr, bs)

Skip to content