Mnogobrojnim koncertima Glazbena škola Jan Vlašimsky u idućih nekoliko dana proslavit će svoju 125. obljetnicu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sinoć je svečanim koncertom započelo višednevno obilježavanje 125. obljetnice virovitičke Glazbene škole Jana Vlašimskog u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima je bio i Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice…Sinoć je svečanim koncertom započelo višednevno obilježavanje 125. obljetnice virovitičke Glazbene škole Jana Vlašimskog u nazočnosti brojnih gostiju, među kojima je bio i Ivica Kirin, gradonačelnik Grada Virovitice. Na koncertu su nastupili pjevački zbor i najuspješniji učenici koji su bili na natjecanjima i osvojili nagrade. Njima i njihovim učiteljima ravnateljica škole Karolina Petrović uručila je priznanja, te za najučenicu škole proglasila Nikolinu Komar, učenicu bisernice.

Također su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama, a uz čestitke uručeni su i darovi učiteljima koji su u školi radili od 5 do 40 godina. 

Posebnost koncerta predstavljalo je sviranje 76 godina stare violine Jana Vlašimskog u izvođenju učenika samog Jana Vlašimskog Ivana Kovačevića. Obilježavanje jubileja nastavlja se večeras koncertom bivših učenika škole koji će početi u 19 sati u dvorani Glazbene škole.
 

Raspored događanja:
23.05.(ponedjeljak)
18.00 sati, dvorana Glazbene škole – svečani koncert zbora te učenika koji su predstavljali Školu na natjecanjima
24.05.(utorak)
19.00 sati, dvorana Glazbene škole – „ PONOVNO ZAJEDNO” koncert bivših učenika,
25.05.(srijeda)
18.00 i 19.30 sati, Gradski muzej Virovitica – koncert skupnog muziciranja, Gradski muzej Virovitica
26.05.(četvrtak)
17.00 sati, dvorana Glazbene škole – koncert sa gostima- GŠ Karlovac, GU Elly Bašić Zagreb, GŠ Slatina, GŠ Jan Vlašimsky Virovitica
30.05.(ponedjeljak)
19.30 sati, dvorana Glazbene škole – promocija monografije i filma o školi uz glazbeni program učenika
31.05.(utorak)
19.30 sati, dvorana Glazbene škole – Zagrebački kvartet saksofona  

Da podsjetimo Glazbena škola u Virovitici počela je s radom davne 1886. godine. Prvi ravnatelj i učitelj bio je Jan Vlašimsky, svestrani glazbenik iz Češke, po kome škola danas ponosno nosi ime. Tada se u  školi  učila violina, a nosila je naziv Guslačka škola. Glazbena škola djeluje i za vrijeme 1. svjetskog rata, a financijski je podržava Državna uprava iz Zagreba.Godine 1945. preimenovana je u Gradsku muzičku školu, a od 1973. godine nosi ime Josipa Štolcera Slavenskog da bi Odlukom općinskog vijeća od 21. srpnja 1992. godine škola dobila ime po prvom voditelju i učitelju Janu Vlašimskom.

Škola se godinama razvijala, a posebno veliki razvoj i povećanje broja učenika prisutno je u posljednje 4 godine. Danas  škola  provodi predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski glazbeni program koji pohađa ukupno 357 učenika, s kojima radi 35 djelatnika. U školi se svira 10 različitih glazbala: glasovir, gitara, harmonika, violina, klarinet, saksofon, truba, trombon, flauta i tambura. Djeluju  komorni sastavi kao i orkestri: harmonikaški, tamburaški, puhački, sastav udaraljki, komorni sastav gitara, violina, truba i sl. Od 2007. godine djeluje i područna škola u Pitomači. Posebno treba naglasiti organizaciju brojnih koncerata i smotri, koji okupljaju glazbenike iz Republike Hrvatske, ali i iz drugih država. Škola je dobila brojna priznanja za rad, a posebno se ističu Zahvalnica Grada Virovitice za 120 godina djelovanja škole iz 2006. godine i  Godišnja nagrada Virovitičko-podravske županije za iznimna ostvarenja značajna za razvoj Županije u područja znanosti i prosvjete iz 2008. godine.U samom početku škola je imala jednu učionicu smještenu u prizemlju Dvorca Pejačević i godinama je postojao veliki problem sa prostorom da bi 2008. godine škola dobila novouređen, nadograđen i suvremeno opremljenom  prostor koji ima i  koncertnu dvoranu, u kojoj je nastupio i  pijanista  svjetskoga glasa, Maksim Mrvica.

Skip to content