MJESEC HRVATSKE KNJIGE Predstavljena „Bibliografija hrvatske košarke do 2020.“ autora Roberta Fritza

Posljednjeg dana obilježavanja ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (utorak) je predstavljena „Bibliografija hrvatske košarke do 2020. godine“, autora Roberta Fritza, ravnatelja virovitičke knjižnice.

Osim samog autora, o knjizi, čiji cilj je sistematizirati kompletan korpus stručne, stručno-znanstvene, djelomično i popularne literature, odnosno publicistike i publicističkih izdanja o košarci od ranih ’30-ih godina prošlog stoljeća pa do 2020. godine, nešto više je rekao i moderator večeri, povjesničar i knjižničar Zdravko Palavra.

– Smatram da je ova knjiga važan doprinos razvoju bibliografije, a još više košarke, stoga mi je drago u publici večeras vidjeti puno mladih košarkašica i zaljubljenika u taj sport. To je jedan važan pokazatelj da će ova knjiga naći svoju publiku i da će imati dug i uspješan vijek – istaknuo je Z. Palavra.

Rođeni Daruvarčanin i veliki zaljubljenik u košarku, osnivač i trener Ženskog košarkaškog kluba Virovitica Robert Fritz otkrio je da je bibliografija, s obzirom da okuplja svu građu hrvatskih autora, građu izdanu na području Republike Hrvatske, građu s temama hrvatske košarke i/ili građu na hrvatskom jeziku, od nacionalnog značaja te da je nastajala 18 mjeseci.

– Bilo je to 18 mjeseci poprilično žestokog i intenzivnog rada. Radi se o tome da je ona načinjena od 10 poglavlja, osam poglavlja plus dva dodatka koji su uređeni na način da budu sistematični i organizirani i uređeni po svim kriterijima za izradu nacionalne bibliografije. Iscrpna je. Moj pokušaj i nastojanje je bilo obuhvatiti svu građu dostupnu u knjižničnim katalozima, drugim bibliografijama i svim sekundarnim izvorima literature koji su bili dostupni – zaključio je Robert Fritz.

(www.icv.hr, eat, foto: M. Rođak)

Skip to content