MJESEC HRVATSKE KNJIGE Povodom 148. rođendana Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica nagradila svoje najčitatelje i jubilarce

Kao dio programa Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica u utorak je obilježila 148. godinu svog postojanja. Uz predstavljanje ovogodišnjih digitaliziranih izdanja starih virovitičkih novina, bila je to i prilika da se nagrade i najčitatelji.

Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Robert Fritz pozdravio je velik broj okupljenih, među kojima su bili mnogi predstavnici javnih i kulturnih ustanova te zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić.

Ovaj datum smo „posudili“ iz zapisnika 1874. godine o osnutku casina, koji su u to vrijeme bili mjesta društvenih okupljanja, a između ostalog i čitaonice. Svake godine tijekom proslave nastojimo predstaviti jednu o svojih značajnih aktivnosti, a ove godine to je digitalizacija virovitičkih zavičajnih novina. Prošle i pretprošle godine digitalizirali smo većinu Virovitičkog lista, a ove godine smo ga i dovršili. Također, malo smo se „bacili“ u povijest te digitalizirali časopis Virovitički zavičaj iz 1900. godine, njegov nastavak u obliku novina Hrvat od 1907. do 1912. godine i Hrvatski tjednik, od 1939. do 1941. godine. Ukupno nekih 10 tisuća stranica digitalizirano je ove godine sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Virovitice, kao i dijelom našim vlastitim – objasnio je R. Fritz te istaknuo kako je taj sadržaj bez ikakve naknade dostupan na mrežnim stranicama knjižnice.

– To su dokumenti jednog prošlog vremena koje smo na ovaj način zaštitili od propadanja, a time smo i obogatili svoj fond i njihovu dostupnost omogućili cijelom svijetu – zaključio je ravnatelj.

Puna riječi hvale za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Virovitica bila je i Vlasta Honjek-Golinac.

Nastavite raditi ovo što radite i sada. Svake godine ste sve bolji i bolji. Moramo poticati čitanje, moramo poticati mlade da što više posjećuju knjižnicu. Zahvaljujem vam što ste svima nama uvijek na usluzi – zaključila je, te riječ predala Martini Bunić.

Ovo je jedna reprezentativna ustanova u kojoj se širi kultura, umjetnost i obrazovanje, koja je bitna za sva ta područja, ustanova kojom se svi mi dičimo. Ne samo Virovitica nego i cijela Virovitičko-podravska županija. Ustanova ste koja ima izvanredne djelatnike, na čelu s ravnateljem, koji ambiciozno smišljaju nove projekte i aktivnosti u koje uključuju sve, od onih najmlađih do najstarijih žitelja cijele naše županije. Budite i dalje oni koji jeste, oni kojima se ponosimo – rekla je M. Bunić.

Obilježavanje Dana knjižnice bilo je i savršena prilika da Knjižnica nagradi svoje najčitatelje. Kroz osam kategorija, prigodnim poklonima su nagrađeni, po broju posuđenih i pročitanih knjiga sudeći, veliki ljubitelji pisane riječi, novih svjetova i zanimljivih likova.

U kategoriji predškolaca najčitateljem je proglašen četverogodišnji Borna Vajagić, koji je unazad godinu dana posudio čak 277 igračaka i slikovnica.

S 263 posuđene knjiške jedinice u kategoriji osnovnoškolaca od 1. do 4. razreda najčitateljica je učenica 3. razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ellie Svetoivanec.

Glorija Mihaljević, učenica 7. razreda virovitičke Katoličke osnovne škole, osvojila je titulu najčitateljice u kategoriji osnovnoškolaca od 5. do 8. razreda s pročitane 42 knjige.

Učenica 2. razreda Strukovne škole Virovitica Klaudija Majetić, koja je pročitala 77 knjiga, najčitateljica je kategorije srednjoškolaca.

Studentica fizioterapije, 22-godišnja Katarina Miholić, s pročitane 43 knjige proglašena je najčitateljicom u kategoriji mladih do 25 godina.

S 94 pročitane knjige, od kojih su velik broj ljubavni romani, Ljiljana Kunštek najčitateljica je kategorije odraslih.

Oduvijek čitam, volim čitati, sve me zanima i interesira. Ova nagrada mi jako puno znači. To je zasluga za moje noćno čitanje, jer je to doba dana kada najčešće čitam. Jako sam sretna zbog priznanja ove knjižnice čiji sam ponosni član, te pristupačnih i susretljivih djelatnika, kao i ravnatelja – zaključila je Lj. Kunštek, koja je od preseljenja knjižnice u današnji prostor pročitala čak 1120 knjiga.

Zvonko Mesek, koji je prošle godine pročitao 136 knjiga, zaslužio je titulu najčitatelja u kategoriji umirovljenika.

U novoj kategoriji, onoj najkorisnika, titulu najboljeg je odnio Niko Abramović, učenik 1. razreda Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, opći smjer.

U knjižnici sam vrlo često, puno vremena tu provodim. Čim pročitam knjigu, odmah idem po drugu. Član sam i Kluba mladih u kojem čitamo, predstavljamo naše literarne radove poput putopisa i eseja. Za svoj esej na temu Silvije Plath, slobode koju je osjetila kroz svoje pisanje sam i nagrađen za Noć knjige. Oduvijek volim čitati, a što sam stariji mi je to sve više izraženo. Uživam u tom, nema te riječi kojom bih mogao objasniti – priznao je Niko.

Osim najčitatelja, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica na predanom i vrijednom radu zahvalila je i svojim djelatnicima jubilarcima: Marijanki Komar, Sonji Markotić Blažević, Neli Krznarić i Doris Rujer te bivšoj djelatnici Nadi Aleksić.

Na Dan knjižnice, s početkom u 18 sati, održat će se i središnji događaj Mjeseca hrvatske knjige u virovitičkoj knjižnici – predavanje o Mt. Everestu poznatog alpinista i pisca Stipe Božića.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj, M. Bašić)

Skip to content