Ministrica Tramišak u Virovitici: Do 31. siječnja u VPŽ je ugovoreno 2,2 milijardi kuna EU projekata iz područja infrastrukture, demografskog oporavka, poljoprivrede i razvoja turizma

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, u petak je u Virovitici svečano uručila ugovore iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju s područja Virovitičko-podravske županije. U svome uvodnom obraćanju ministrica Tramišak ukazala je na značaj projekata za razvoj lokalne zajednice.

Ovih 16 ugovora su važni kako biste pokrenuli određene promjene koje znače za vašu lokalnu zajednicu – izjavila je ministrica Tramišak te dodala kako je upravo to i smisao ovakvih poziva.

S ovakvim projektima, koji su možda manje vrijednosti, možete doprijeti do svakog stanovnika vašeg mjesta, riješit ćete infrastrukturne probleme i poboljšati život – nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je kako je riječ o širokoj lepezi kvalitetnih, malih projekata.

Želim vam da ih uspješno realizirate i provedete, a za sve one veće projekte i ono što pripremate za novo programsko razdoblje, mi ćemo vam biti ruka suradnje kao i do sada – rekla je ministrica te dodala kako Ministarstvo vodi računa da europska sredstva dođu u svaki kutak Republike Hrvatske.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na dosadašnja ulaganja u Virovitičko-podravsku županiju, te je istaknula kako je do 31. siječnja 2021. ugovoreno 2,20 milijardi kuna kroz razne europske projekte.

Za ovako malu županiju, kada govorimo o broju stanovnika, to je zaista značajno. To govori koliko ste se kvalitetno fokusirali i pripremali svi zajedno kao općine, gradovi i kao Virovitičko-podravska županija za europske projekte – izjavila je ministrica.

Kada pogledamo strukturu tih projekata, važno je naglasiti da ste se bavili i rješavanjem onih osnovnih infrastrukturnih preduvjeta za opstanak života na ovom području, održavanjem stanovnika i osiguranje demografskog oporavka. Kao županije, fokusirali ste se na poljoprivredu ali i na razvoj kontinentalnog ruralnog turizma, tu imate prednosti i možete razvijati dalje tu priču – zaključila je ministrica Nataša Tramišak.

Župan Igor Andrović kazao je kako ni jedno potpisivanje ili uručivanje ne može skupiti toliko velik broj načelnika i gradonačelnika kao što su projekti kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.

Ovo su značajna sredstva, pogotovo za općine i gradove – rekao je župan Andrović te istaknuo kako su ta sredstva vjetar u leđa da se pokrenu određeni projekti i da se poboljša komunalna i socijalna infrastruktura.

To su većinom projekti koji život znače za žitelje manjih općina – istaknuo je župan.

Virovitičko-podravski župan istaknuo je da svaki projekt i sredstva namijenjena slavonskim općinama sprječavaju iseljavanja mladih.

– Svi prijavljeni projekti koji su u županiji, obuhvatili su prihvatljive objekte javne namjene kao što su ceste, nogostupi, igrališta, a mi kao županija prijavili smo izgradnju jedne škole – nastavio je župan.

Ovi natječaji su nam velika prilika da u sektoru obrazovanja napravimo velik posao – zaključio je župan Igor Andrović.

Da EU projekti imaju veliku važnost na području Virovitice istaknuo je i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

U narednom razdoblju zadaća nam je paralelno uz javne projekte pripremati i projekte za naše poduzetnike, počevši od tvrtki, obrta, OPG-a, kako bi oni sada u sljedećem programskom razdoblju koristili sredstva koja su im na raspolaganju. Razvojne agencije već rade na pripremi projekata koji će se nominirati. Jednako tako, zadaća nam je pripremiti projekt za razvoj naših gospodarskih zona kako bi ih komunalno opremili i omogućili investitorima bolje uvjete – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin. (razvoj.gov.hr, www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content