Ministrica Kosor otvorila susrete udovica hrvatskih branitelja

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Virovitica je domaćin susreta udovica hrvatskih branitelja Domovinskograta, kojim se obilježava 15. obljetnica djelovanja Zajednice udrugaudovica. Nakon što je jučer sudionicima susreta dobrodošlicu poželioministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, danas je susrete službenootvorila dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji,branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor.Virovitica je domaćin susreta udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, kojim se obilježava 15. obljetnica djelovanja Zajednice udruga udovica. Nakon što je jučer sudionicima susreta dobrodošlicu poželio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, danas je susrete službeno otvorila dopredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor.

Nazočnima se zahvalila na dolasku predsjednica Zajednice Neda Balog, a nazočne su pozdravili u ime domaćina gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak i župan Virovitičko-podravske županije dr. Stjepan Feketić, dok je ministrica Jadranka Kosor govorila o suradnji između Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i Međugeneracijske solidarnosti.

– Želim vam čestitati 15. obljetnicu rada i želim zahvaliti na činjenici da smo većinu od tih petnaest godina bile zajedno. U ovih 15 godina morale ste savladavati puno prepreka u obrani dostojanstva vlastitog života, vaše djece i vaših poginulih i umrlih supruga. Trebalo je primiti vijest o smrti supruga. Snaći se, smoći snage zaprimiti tu istinu i smoći snage za nastavkom života.

Rekla je ministrica Kosor koja je najavila izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja vezano za status dragovoljca Domovinskog rata, svih onih branitelja koji su krenuli u obranu suvereniteta Republike Hrvatske nakon 5. kolovoza 1990. godine, ali nisu dosegnuli rok koji je zakonom propisan do 15. siječnja 1992. godine jer su u međuvremenu poginuli.

– Slažem se da to nije pravedno i da to treba popraviti. Pristupit ćemo izmjeni Zakona tako da i oni dobiju status dragovoljca jer im to apsolutno pripada. Ipak su ti ljudi bili prvi u obrani Hrvatske te ćemo im time dati puno poštovanje i našu ljubav – zaključila je ministrica Jadranka Kosor.

Prema riječima predsjednice Zajednice udruga udovica, koja broji 5612 udovica sa 7012 djece koja još idu u školu ili su bez posla, njima više nije dovoljno polaganje vijenaca jer je ono samo deklarativna potpora i iritira preživjele, dok udovice obolijevaju i umiru zbog smrti svojih muževa, a njihova djeca nakon završene škole prestaju primati bilo kakvu poporu. Usklopu susreta održana su sportska natjecanja.

Skip to content