Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava sredstva za nabavu udžbenika za sve osnovce; Grad Virovitica kupit će radne materijale

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je sredstva za nabavku udžbenika za sve osnovce u nadolazećoj školskoj godini 2019./2020.

Radne materijale za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola Vladimir Nazor, Ivane Brlić Mažuranić i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te za učenike od 1. do 5. razreda Katoličke osnovne škole, kupit će Grad Virovitica, a sredstva za tu namjenu osigurana su u proračunu.

Inače, Grad Virovitica je od školske godine 2016./2017. osiguravao besplatne udžbenike za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola s područja grada te se za tu namjenu u prosjeku izdvajalo oko 500.000 kuna.

Uz besplatne udžbenike za učenike nižih razreda osnovnih škola, u školskoj godini 2017./2018. za učenike viših razreda, od 5. do 8., osigurali smo vaučere, dok smo protekle godine za njih kupili sve obvezne radne materijale, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

U nadolazećoj školskoj godini sredstva za nabavku udžbenika za sve razrede osnovnih škola osigurana su u državnom proračunu.

Grad Virovitica će provesti javnu nabavu, kao i nabavu udžbenika za učenike od 1. do 8. razreda osnovnih škola kojima je Grad osnivač, a to su osnovne škole Vladimir Nazor i Ivane Brlić – Mažuranić te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, kao i za učenike od 1. do 5. razreda Katoličke osnovne škole. Učenike bi udžbenici, u skladu s mogućnostima izdavača budući da se radi o nabavi na području cijele Hrvatske, trebali dočekati prvog dana škole na školskim klupama, isto kao i radni materijali koje će kupiti Grad Virovitica, ističe pročelnik Bjelica dodajući da su trenutno popisani svi udžbenici te kreće u javnu nabavu. Svi učenici od 1. do. 8 . razreda dobit će nove udžbenike i radne materijale koji su obavezni sukladno Zakonu o udžbenicima i Katalogu odobrenih udžbenika koji je donijet 24. lipnja 2019. godine, a uključuje i udžbenike po novom programu za prvi i peti razred te kemiju, biologiju i fiziku za sedmi razred.

Gradonačelnik Ivica Kirin ističe da su u Gradu Virovitici na prvom mjestu upravo naši najmlađi stanovnici za koje se Grad kroz konkretne financijske pomoći brine od rođenja pa do završetka fakulteta.

Nizom mjera i pomoći slijedimo djetetov put od predškolske i školske dobi pa sve do studiranja, nastojeći roditeljima na tom putu maksimalno olakšati. Uz besplatne udžbenike, 1,6 milijuna kuna godišnje izdvajamo za besplatan prijevoz na nastavu učenika u školama čiji je osnivač Grad Virovitica, sufinanciramo rad dječjeg vrtića sa preko 7 milijuna kuna godišnje, energetski smo obnovili i izgradili sve matične i područne škole te samo u školskoj godini 2018./2019. uložili u obnovu škola i vrtića gotovo 20 milijuna kuna te izgradnju Centra za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju s trodijelnom školskom sportskom dvoranom gotovo 80 milijuna kuna, izuzev Područne škole Čemernica čiju izgradnju uskoro očekujemo. Izdvajamo sredstva za pomoć obiteljima koje se nalaze u teškim životnim prilikama, sufinanciramo djelatnost dadilja, izdvajamo za sve one obitelji koje su u riziku od siromaštva i koje ne mogu same snositi troškove prehrane djeteta u školi, rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako Grad Virovitica već sada ima plan za nastavak poboljšanja uvjeta za ugodniji boravak djece u vrtićima i školama, a sama izgradnja novog vrtića u Svetom Đurađu vrijednosti preko 5 milijuna kuna pokazuje našu skrb i brigu za najmlađe. (virovitica.hr)

Skip to content