Ministar Tomislav Tolušić u društvu domaćina obišao radove u virovitičkom Malom parku koji će biti preuređen na temu meda i pčelarstva

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, uz saborske zastupnike Josipa Đakića i Vesne Bedeković, te u pratnji virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina i njegovih suradnika, obišao je radove na uređenju Malog parka u Virovitici.

Projekt uređenja Malog parka, „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“, odobren u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijedan je 252.314,36 eura, a stopa sufinanciranja od strane EU je 85 posto. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA. Radovi na revitalizaciji parka vrijedni su 520.906,25 kuna.
Što se tiče radova u parku, uklonjena je samo nekolicina bolesnih i oštećenih stabala opasnih po okolinu, a riječ je o stablima uz samu cestu čije je korijenje oštećeno sanacijom ceste i nogostupa te o četiri stabla unutar parka. Sadit će se novih 26 te će u parku biti više stabala nego do sada.

Revitalizacija parka uključuje i sadnju 13 novih vrsta cvijeća, kao i nove parkovne elemente te urbanu opremu (4 klupe bez naslona s posudom za otpad, 9 klupa bez naslona te 2 klupe s naslonom). Dio radova koji nisu mogli biti pokriveni sredstvima Europske unije, a radi se o navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme te asfaltnog nogostupa, obavit će se na trošak Grada te će se tako zaokružiti cijela priča oko uređenja parka. Također, izvest će se i semaforizacija raskrižja Ulice Stjepana Radića i Ulice Tina Ujevića, a projekt će se sufinancirati iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Park će biti preuređen na temu meda i pčelarstva te će se uspostaviti ruta na temu meda i pčelarstva s 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute bit će upravo Mali park. (virovitica.hr,vpz.hr; foto: M. Bašić, K. Toplak)

Skip to content