Ministar prometa Oleg Butković: Sjeverna obilaznica je projekt od strateškog značaja; njen nastavak prema Slatini u fazi je projektiranja

Nakon dobivanja privremene uporabne dozvole i puštanja u promet Sjeverne obilaznice grada Virovitice, dionicu Podravske brze ceste Virovitica – Suhopolje obišao je u ponedjeljak, 4. prosinca, ministar prometa Oleg Butković. U pratnji ministra, novoizgrađenu dionicu ceste obišli su i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, pomoćnik ministra Mario Madunić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem, načelnici općina Lukač i Suhopolje, Đuro Bukvić i Siniša Horvat…

Cesta je od regionalnog značaja i strateški je važna, ne samo za ovaj kraj, već i za Republiku Hrvatsku. Njen nastavak prema Slatini je u fazi projektiranja, a Hrvatske ceste poduzimaju sve aktivnosti kako bi to što prije krenulo. Nakon što projekti budu gotovi, slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dobivanje potrebnih dozvola te raspisivanje natječaja za izvedbu, rekao je ministar Oleg Butković.

Sjeverna obilaznica grada Virovitice u budućnosti će biti dio Podravske brze ceste Ormož – Varaždin – Virovitica – Ilok, a s njenim otvorenjem, gradsko središte se rasterećuje tranzitnog prometa. Radi se o investiciji Hrvatskih cesta koja je napravljena na poticaj bivšeg virovitičko-podravskog župana, danas ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića te virovitičkog gradonačelnika Ivice Kirina. Izgradnja dionice od Virovitice do Suhopolja u dužini 9,1 kilometara započela je 2014. godine, a vrijednost radova iznosila je oko 120 milijuna kuna s PDV-om.

S obzirom na to da bivša županijska cesta, koja je slabe propusne moći i ne zadovoljava uvjetima za siguran promet, mi smo isprojektirali tu cestu i na proljeće kreće obnova, od središta Suhopolja do ove obilaznice, kako bi ona mogla primiti sav ovaj promet, koji će ići obilaznicom. Ona će poslužiti svrsi dok se ne nastavi druga dionica od Suhopolja do Slatine, rekao je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Značaj ove ceste naglasio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Otvaranjem ove dionice stvaraju se novi sigurnosni uvjeti i napokon će se gradsko središte rasteretiti tranzitnog prometa, osobito Ulica Stjepana Radića i Osječka ulica. Osim toga, promet će se rasteretiti i u naseljima na području naših prigradskih naselja Čemernica i Taborište te općina Gradina i Lukač. Sjeverna obilaznica kao dio Podravske brze ceste ima regionalni značaj, zbog razvoja gospodarstva, a kao drugo zbog povezivanja naših dijelova koji su slabije razvijeni. Ova cesta ne znači samo sigurnost u prometu, već prije svega i gospodarski razvoj, istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin. (virovitica.hr; foto: M. Bašić)

Skip to content