Ministar obrane Berislav Rončević predao vojarnu Gradu Virovitici

Ministar obrane Republike Hrvatske Berislav Rončević, predao je danas ključeve kompleksa virovitičke vojarne gradonačelniku Zvonku Kožnjaku. Nakon što je ministar obrane Berislav Rončević izvršio pregled postrojenih pripadnika virovitičke vojarne, trenutni i posljednji zapovjednik vojarne u Virovitici, pukovnik Miodrag Hokman obratio se nazočnima prigodnim povijesnim presjekom.Ministar obrane Republike Hrvatske Berislav Rončević, predao je danas ključeve kompleksa virovitičke vojarne gradonačelniku Zvonku Kožnjaku. Nakon što je ministar obrane Berislav Rončević izvršio pregled postrojenih pripadnika virovitičke vojarne, trenutni i posljednji zapovjednik vojarne u Virovitici, pukovnik Miodrag Hokman obratio se nazočnima prigodnim povijesnim presjekom.

Prisjećajući se nedavne hrvatske povijesti, pukovnik Hokman je naglasio:

– Od 15. rujna 1991. godine bili su blokirani svi vojni objekti na području Virovitice, osim poligona Gakovo a postrojbe ZNG-a i policije 16. rujna slamaju otpor u karaulama Terezino Polje i Novi Gradac te skladište municije Šištat uz prometnicu Virovitica-Grubišno Polje. Time su stvorene pretpostavke za oslobađanje i ovog prostora vojarne pa je u 6 i 30 17. rujna izveden odlučujući žestoki napad postrojbi ZNG-a i MUP-a. Točno u 10 sati toga dopodneva JNA je potpisala predaju. Već sat vremena kasnije iz kruga dotadašanje kasarne “Nikola Miljanović – Karaula“ počele su izlaziti prve grupe oficira, a do podneva kasarnu je napustilo 140 vojnika i 45 oficira. U međuvremenu podignuta je na jarbol hrvatska zastava.“.

Nastavak povijesti virovitičke vojarne upisan je zlatnim slovima u hrvatsku povijest – tu je svoje mjesto imala 127. brigada HV-a, te kasnije spajanjem iste s ponajboljim borcima od Orahovice na istoku Virovitičko podravske županije, Pitomače na zapadu i boraca južnog kraja iz Grubišnog Polja, Daruvara, Pakraca i Lipika u veljači 1994. godine ovdje izrasta i legendarna 81. gardijska bojna koja proslavlja Viroviticu aktivnim sudjelovanjem u operacijama “Bljesak“, “Ljeto“ i “Oluja“, te operativno u akcijama “Maestral“ i “Južni potez“. Rekao je Hokman.

Zapovjednik vojarne naglasio je i kako je završetkom Domovinskog rata 81. gardijska bojna ušla u sastav gardijske brigade “Gromovi“, a u virovitičku je vojarnu došla 15. Potrbr iz Križevaca u kojoj su vojna znanja stjecali mnogi mladi ročnici iz cijele Hrvatske, od kojih neki danas čine profesionalne vojnike, dočasnike i časnike Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Temeljem dugoročnog plana razvoja HV-a, brigada je ugašena 31. srpnja ove godine, a njezini perspektivni vojnici, dočasnici i časnici ušli su u nove te egzistirajuće postrojbe hrvatske vojske.

Okupljenima u virovitičkoj vojarni obratio se i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Slavko Barić zahvalivši svima koji su u ovoj vojarni doprinijeli oslobođenju naše domovine.

– Ovdje se stvarala izvrsna vojska koja je dala ogroman doprinos obrani i stvaranju hrvatske vojske u cjelosti. Nadam se da će se stvaranje izvrsnosti nastaviti i u civilnom dijelu budućnosti ovoga prostora“, naglasio je general Barić.

Ministar obrane Berislav Rončević također je iskazao želju za kvalitetnom budućnosti prostora virovitičke vojarne, pojašnjavajući kako je i ova primopredaja pokazatelj uspješnosti sustava u cijelosti koji je, razvijajući se na temeljima začetaka stvaranja hrvatske vojske u uvjetima nametnutog, ali nezaobilaznog rata, do danas stekao status kvalitetnog i modernog sustava s tendencijom i sve bližom realizacijom ulaska u NATO savez.

– Drago mi je da će ovdje biti centri znanja, novi rasadnici kvalitetne i stručne hrvatske budućnosti. Stoga vam predajem ovaj objekt uz želju da bude iskra daljnjeg razvoja i prosperiteta vašeg grada, županije, ali i države nam u cijelosti“, zaključio je ministar obrane.

I predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obratio se okupljenima naglašavajući važnost čina kojemu svjedoče.

– Virovitička vojarna odlazi u povijest, kao i postrojbe koje su u njoj bile smještene. A pred nama se otvara novo poglavlje koje treba ispisati, nova budućnost obrazovanja, znanosti i kulture. Budite ponosni što će u vašem gradu, nakon slave bojovnika virovitičkog kraja koji su ovdje boravili, prostor vaše vojarne i dalje ispunjavati u potpunosti svoju ulogu centra iz kojega izlaze kvalitetni, obučeni i obrazovani ljudi. Rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Po završetku prigodnih obraćanja, upriličen je svečani čin potpisivanja sporazuma o primopredaji, te simbolično uručivanje ključeva vojarne gradu Virovitici. Nakon toga, posljednji je put spušten s jarbola hrvatski barjak a zapovjednik virovitičke vojarne pukovnik Hokman izdao je vojsci zapovijed za ulazak u vozila i napuštanje vojarne. Uz pljesak vojska je ispraćena na svoje novo odredište, u svoje nove postrojbe.

Među okupljenim Virovitičanima mogla se nazrijeti sjeta i sjećanje na slavne dane kada su, jednako tako okupljeni, na istom tom prostoru, dočekivali svoje vitezove iz slavnih ratnih akcija i operacija. Ali, okupljeni su izražavali i zadovoljstvo budućnošću koja je pred njima, koja će generacijama u dolasku pružiti potrebno mjesto edukacije, športa i zabave. Jer, namjena virovitičke vojarne u budućnosti je veleučilišni kampus i športsko-rekreativni sadržaji i objekti. Zasigurno će to gradu Virovitici osigurati daljnji razvoj i napredak, te nastavak ulaganja u objekte i cjelokupan prostor virovitičke vojarne, čija je izgradnja započela još u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

Svečanosti primopredaje nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, zamjenik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, saborski zastupnici Josip Đakić i Tomislav Tomić, saborska zastupnica Nevenka Majdanić, župan Virovitičko-podravske županije dr. Stjepan Feketić, gradonačelnik Virovitice Zvonko Kožnjak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Željka Grahovac, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, te brojni drugi uvaženi gosti.

Skip to content