Ministar kulture mr. Jasen Mesić otvorio ovogodišnji VIRKAS

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Današnjom svečanom premijerom  predstave J.B.P Molière DON JUAN započeo je 7. VIRKAS, Virovitički kazališni susret, koji će trajati do 13. veljače. Susret već treću godinu za redom ima status županijske priredbe, jer će se predstave osim u Virovitici igrati i…Današnjom svečanom premijerom  predstave J.B.P Molière DON JUAN započeo je 7. VIRKAS, Virovitički kazališni susret, koji će trajati do 13. veljače. Susret već treću godinu za redom ima status županijske priredbe, jer će se predstave osim u Virovitici igrati i u Slatini, Orahovici, Suhopolju, Pitomači, Gradini i Voćinu. Festival i ove godine ima međunarodni predznak budući da će osim desetak domaćih kazališta na njemu nastupiti i kazališta iz Celja (Slovenija) i Tuzle (Bosna i Hercegovina), a po prvi puta publika će biti u prilici izabrati i najbolju predstavu.

U konzervativnim krugovima i danas ne pretjerano omiljen komad Don Juana, redatelj Dražen Ferenčina je uz pomoć odličnih virovitičkih glumaca nastojao kroz ovu dramu podsjetiti publiku da u današnje vrijeme lažnih i beznačajnih autoriteta svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa bilo ono možda i krivo. Mijo Pavelko kao Don Juan, Mirna Medaković kao Elvira, Igor Golub kao Don Carlos, Goran Koši u dvostrukoj ulozi Don Alonsa i Dimanchea, Antun Vrbenski također u dvostrukoj ulozi Don Luisea i Francisquea i  Snježana Lančić Prpić kao Marta kao i uvijek bili su na visini zadatka, dok su kod publike najveće simpatije pobrale role Przze (Draško Zidar) i Katarine-seljanke (Vlasta Golub), te Sganarellea-Don Juanovog sluge(Mladen Kovačić).

Zahtjevna scenografija i odličan izbor glazbe također je ovoj predstavi dao poseban ton kao i poprilično vjerno uprizorenje scena razvratnosti ukomponirano s kvalitetnom igrom svjetala.Po završetku predstave dvoranom ispunjenom do posljednjeg mjesta prolomio se je gromoglasan i dugotrajan aplauz, a kraj ove kazališne večeri pripao je ministru kulture mr. Jasenu Mesiću.


Ministar se je zahvalio brojnoj virovitičkoj publici na ljubavi prema svom kazalištu uz želju da i dalje „hodočasti u ovaj hram kulture“, te pozvao župana Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušića i gradonačelnika Grada Virovitice Ivicu Kirina da i dalje nastave pomagati ovaj virovitički biser.

Skip to content