Međunarodni dan arhiva u srijedu će biti obilježen sa dvije zanimljive izložbe

U srijedu 9. lipnja u Državnom arhivu u Virovitici obilježava se Međunarodni dan arhiva. Tom prigodom će biti otvorena izložba Planova i katastra Virovitice i okolice koja će biti otvorena za posjetitelje od 09. do 16 lipnja, i to od 8 do 15 sati.U srijedu 9. lipnja u Državnom arhivu u Virovitici obilježava se Međunarodni dan arhiva. Tom prigodom će biti otvorena izložba Planova i katastra Virovitice i okolice koja će biti otvorena za posjetitelje od 09. do 16 lipnja, i to od 8 do 15 sati. Usporedno će otvoriti i stalna izložba Pečati i logotipi gospodarskih subjekata Virovitičko-podravske županije 1898-1998.

Hrvatski arhivi ove godine po drugi put obilježavaju Međunarodni dan arhiva 9. lipnja temom „Zemljišno vlasništvo”. Zemljišno vlasništvo je uvijek bilo bitan čimbenik političke i ekonomske moći pojedinaca i zajednica – općine, države ili nekog drugog korporativnog tijela te stoga ujedno i stalan uzrok društvenih sukoba, a dokumentacija o njemu zbog svoje se važnosti trajno čuva u arhivima. Zemljišne karte, urbari, ugovori, katastarska i druga dokumentacija predstavljaju nezaobilazne arhivske izvore za istraživanje i utvrđivanje posjedovanja, a često se koriste i u genealoškim istraživanjima.

Hrvatska arhivska zajednica obilježavajući ovaj dan želi potaknuti i razviti svijest javnosti o arhivskom gradivu kao spomeničkom blagu. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se još početkom novog stoljeća. Na XV. Kongresu u Beču 2004. sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 9. lipnja, na dan osnutka ICA-e (Međunarodno arhivsko vijeće). Prošlo je još nekoliko godina, prije nego li je 9. lipnja 2008. prvi put obilježen Međunarodni dan arhiva.

Skip to content