Materijalna i duhovna ostavština dviju ranosrednjovjekovnih populacija: U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”

U virovitičkom Gradskom muzeju je u petak u suradnji s Arheološkim muzejom Zagreb i Gradskim muzejem Vinkovci, otvorena izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”. Spomenuta izložba predstavlja materijalnu i duhovnu ostavštinu dviju ranosrednjovjekovnih populacija koje se protežu od sredine 6. do početka 9. stoljeća nakon Krista, a njome će Gradski muzej Virovitica sudjelovati na Europskim danima Arheologije.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Gradskog muzeja Virovitica Mihaele Kulej te ravnatelja zagrebačkog Arheološkog muzeja Sanjina Mihelića, nešto više o samoj izložbi rekla je jedna od autorica, Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja Zagreb.

Ova izložba nastala je u sklopu projekta koji je realiziran 2019. godine i drago nam je da ideja koju smo tada započeli i dalje traje. Puno osoba i institucija je sudjelovalo u stvaranju izložbe, a ona priča priču kako se živjelo i radilo u prošlosti. Navedeno razdoblje predstavljeno je tako kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda i koštanih predmeta, a uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga– rekla je između ostalog Dugonjić.

Autorica Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci, otkrila je kako jedan iznimni predmet dolazi upravo s područja Virovitičko-podravske županije.

Naša izložba pokriva razdoblje od prije 6. pa sve do početka 9. stoljeća i predstavlja materijalnu ostavštinu ova dva naroda. Podijeljena je u nekoliko tematskih cjelina poput zanata, gospodarstva, pogrebnih običaja, a jedan iznimni predmet dolazi upravo s područja Virovitičko-podravske županije. Riječ je o nalazu blaga iz Čađavice, a to je jedan od najljepših predmeta u cijeloj izložbi– kaže Anita.

Viša kustosica Arheološkog odjela Sanja Baškarad ističe kako arheološki nalazi avarskog naroda s lokaliteta virovitičkog područja upotpunjuje povijesnu priču jednog od dva nova stalna postava Gradskog muzeja Virovitica, “Povijest grada” i “Dvorac”.

Riječ je o nalazima ratničke opreme – dugom željeznom maču i vrhu koplja. Nalazi datiraju s kraja 8. ili s početka 9. stoljeća, a pronađeni su 50-ih godina 20. stoljeća u potoku Dabrovica u naselju Borova. U cjelini “Iznimni nalazi”, na izložbi je prikazan materijal koji se po svojim značajkama smatra izvanrednim po načinu izrade, mjestu pronalaska te zanimljivoj povijesti pronalaska, a riječ je o srebrnim nalazima iz Čađavice koji govore o bogatstvu ranosrednovjekovnog prostora Virovitičko-podravske županije– zaključila je Sanja.

Uz spomenute, otovrenju današnje izložbe prisustvovali su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo grada Virovitice Sanja Kirin, te ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rajnović)

Skip to content