“Mačke na vrućem limenom krovu”…

virkasSvečanom premijerom drame Tennessee Williamsa “Mačka na vrućem limenom krovu” u izvođenju Kazališta Virovitica počeo je 9. VIRKAS 2013., a u nazočnosti brojnih gostiju.

Najizvođeniju  dramu “Mačka na vrućem limenom krovu” jednog od najznačajnijih poslijeratnih američkih dramatičara, na virovitičku je pozornicu postavio slovenski redatelj Samo M. Strelec. Drama oslikava poremećene bračne i obiteljske odnose, skrivene strasti u južnjačkoj veleposjedničkoj obitelji. Okupljanje obitelji ima glavni cilj određivanje nasljednika, u čemu dolazi do izražaja   gramzljivost, lažljivost i lakomost. No, prava drama se odvija zbog  poremećenog odnosa mlađeg sina Bricka, bivšeg nadareno sportaša, a sada alkoholičara i njegove temperamentne i senzualne supruge Maggie -„mačke“. Ona prisiljava Bricka da se suoči s uzrokom alkoholizma, bračne apstinencije i skrivene homoseksualnosti, s njegovim najintimnijim strahovima.

Redatelj Samo M. Strelec je i autor funkcionalne scenografije za predstavu u kojoj su sjajno igrali mladi glumački par Ana Majhenić u ulozi Maggi i Mladen Kovačić kao Brick, a posebno su se istaknuli Blanka Bart u ulozi bake, Antun Vrbenski kao djed, Vlasta snaha i sin Igor Golub, te doktor Draško Zidar.

Sjajne kostime izradila je Marita Čopo, dok izbor glazbe potpisuje Igor Golub, a oblikovatelj je svjetla Damir Gvojić.

Publika je premijerno izvođenje “Mačke na vrućem limenom krovu” nagradila dugim pljeskom, a svečanost je uveličao i Nenad Stazić, predstavnik predsjednika Republike Ive Josipovića koji je ravnatelju Kazališta Virovitica Miranu Hajošu uručio Orden  Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za uspješno 20-godišnje vođenje kazališta i izuzetne uspjehe u kulturi. Službeno je VIRKAS proglasi otvorenim gradonačelnik Ivica Kirin, istaknuvši da je Kazalište Virovitica najjači brand grada.

Na svečanoj večeri za goste i uzvanike ravnatelj Miran Hajoš zahvalio je svim suradnicima na predstavi, redatelju, glumcima i tehničkom osoblju. A u ime ASSITEJ-a uručena je nagrada glumcu Goranu Košiju za ulogu u predstavi “Polja mašte”. Tako je premijerna večer i otvorenje VIRKAS-a nastavljena u najljepšem ozračju. (www.icv.hr)

Skip to content