Ljeto u Knjižnici: Školarci, dođite na radionice i otkrijte svijet bajki, naučite mađioničarski trik, kreirajte naslovnicu i radite znanstvene pokuse

Virovitička Gradska knjižnica i čitaonica, unatoč tome što je vrijeme školskih praznika, ljeto provodi radno. I ove godine cijeli srpanj rezervirala je za školarce, učenike od prvog do osmog razreda osnovne škole, za koje je u okviru programa „Djeca u knjižnici“ pripremila bogat i zanimljiv sadržaj.

Svakog radnog dana u tjednu (ponedjeljka do petka) od 13 do 14 sati zainteresirani će moći prolaziti različite teme. Prvi tjedan posvećen je Djeci u svijetu bajki, vila, čarobnjaka i zmajeva, drugi Djeci u svijetu mađioničara, klaunova, plesača i žonglera, potom će otkrivati Djecu u svijetu medija, a za kraj Djecu u svijetu znanosti i umjetnosti.

Kako kaže Ivana Molnar, voditeljica programa i voditeljica Igraonice Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, cilj je obogatiti djeci dane koje provode na praznicima, zainteresirati ih za nešto novo, potaknuti na dolazak i ostanak u Knjižnici i druženje uz zanimljive i njima bliske teme.

Podsjetila je kako su prijašnjih godina polaznici kroz srpanj imali priliku učiti strane jezike, saznati više o djeci u sportu ili prometu, a ove godine školske praznike mogu provesti uz svijet bajki, tajni, medije te uz umjetnost i znanost.

-Pripremili smo raznolik sadržaj koji je prigodan za sve dobne skupine. U njemu se lako može pronaći i dijete iz prvog, ali i šestog i osmog razreda. Iako je prvenstveno namijenjen školarcima, dobrodošli su i oni mlađi, djeca vrtićke dobi, za koje ćemo prilagoditi materijale i pristup. Svaki radni dan na rasporedu je nova radionica. Uz teoretski dio, donosi i onaj kreativni, kao i različite listiće, mozgalice, zagonetke  – objašnjava I. Molnar.

viber slika 2023 07 03 15 53 17 572 Custom

SVAKI DAN NOVA RADIONICA

Prva radionica je održana jučer (ponedjeljak). Putem prezentacije djeca su saznala više o osnovnim karakteristikama i vrstama bajki (klasična, tradicionalna, moderna, fantastična priča), o hrvatskim bajkama i njihovim piscima. U praktičnom dijelu izrađivali su jedno poznato biće – zmaja. Na sljedećim radionicama ovog tjedna su tako elementi bajke: vrijeme, prostor, likovi, nadnaravne moći, dobro i zlo, kako stvoriti i ilustrirati bajku, ali i kako je pretvoriti u djelo za pozornicu.

U sljedećem tjednu moći će saznati više o mađioničarima kroz povijest, svladati koji trik, ovladati žongliranjem i to uz pomoć pravog mađioničara kao predavača te goste iznenađenja. Potom će učiti o medijima – filmu, radiju, tisku, postat će nakratko urednici i novinari, a na rasporedu će svakako biti i moderne videoigrice, oglasi i digitalna čuda.

Posljednji tjedan u srpnju donosi radionice vezane uz svijet znanosti i umjetnosti, kada će djeca postati mladi istraživači koji rade pokuse, okušat će se u likovnoj, glazbenoj i literarnoj umjetnosti, a osim stvaranja priče, izrađivat će i instrumente.

-Program je besplatan i ovim putem pozivam svu djecu, osobito školarce koji ne znaju kako bi si ispunili dane pod praznicima, da dođu na naše radionice i otkriju puno toga zanimljivog – ističe I.  Molnar.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)

 

Skip to content