Likovni klub “Nikola Trick” u Virovitici pokreće Kabinet kreativnih čudesa – ciklus besplatnih radionica namijenjenih djeci i mladima

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Radionice pod nazivom “Kabinet kreativnih čudesa” u organizaciji Likovnog kluba “Nikola Trick” Virovitica zamišljene su kao ciklus vezanih radionica namijenjenih djeci i mladima (6 – 18 godina) koji su posebno zainteresirani za područje likovnog stvaralaštva.

Održavat će se svake srijede u trajanju od 18:00 do 19:30 sati u prostorijama Likovnog kluba “Nikola Trick” Virovitica (Ulica Ljudevita Gaja 3), povremeno u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica te u Gradskom muzeju Virovitica. Radionice se iznimno, neće održavati za vrijeme školskih praznika. Uvodna radionica održat će se u srijedu, 19. travnja.

Polaznici likovnih radionica kroz stvaranje usvajaju, ne samo razne tehnike rada, već i tehnike koncentracije, razvijaju kreativnost i maštu te sposobnost pronalaženja alternativnih rješenja i razmišljanja. Istražuju i otkrivaju svijet oko sebe i na taj način razvijaju osjećaj sigurnosti, jačaju samopouzdanje, samostalnost i samokontrolu te stječu nova prijateljstva. Na radionicama se svaki pojedini polaznik potiče na izražavanje sebe kroz umjetnost.

Ujedno likovne radionice nude odgovor na dječja pitanja – kako slikati i crtati, kako oblikovati i kako se umjetnički izražavati bez straha. Radi učinkovitosti iskustvenog i doživljajnog učenja, u programu će se naći i terenske radionice: posjete muzeju, knjižnici i čitaonici, galeriji i srodnim institucijama.

Kroz razgovor i propitivanje primjenjivat će već isprobane metode rada poput analitičkog promatranja, demonstracije, razgovora, usmenoga izlaganja, igre, rada s tekstom, kombiniranja, variranja, građenja i razlaganja.

Jednom mjesečno polaznike “Kabineta kreativnih čudesa” posjećivat će lokalni umjetnici, članovi i nečlanovi kluba. Posjeti su osmišljeni u svrhu educiranja djece i mladih o današnjoj umjetničkoj sceni i trendovima. Polaznici likovnih radionica na ovaj način ostvaruju izravan dijalog s umjetnikom te spoznaju što, kako i na koji način radi, živi i proizvodi jedan umjetnik.

Tehnike kojima će stvarati (crtanje, slikanje, grafika i modeliranje) zasnivaju se na izradi djela prema zadanom modelu ili prema mašti i zamišljanju. Navedeni pristupi koriste se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti. Upoznavanjem spomenutih tehnika prevladava se strah od “netalentiranosti”, razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta i ljudskog lika.

Pod stalnim stručnim nadzorom polaznici će svladavati nužna znanja i umjetničke vještine potrebne svakom koji želi kročiti putevima umjetnosti. Svaki polaznik likovne radionice posjedovat će osobnu radnu mapu u kojoj će odlagati svoje radove. Na taj način moći će se pratiti napredak.

Tehnike kojima se planira obuhvatiti jedan ciklus radionica u trajanju od godinu dana su:

 • Tempere
 • Masne pastele
 • Suhe pastele
 • Grafitna olovka
 • Kolaž
 • Glina
 • Akvarel
 • Akrilne tempere
 • Drvene bojice
 • Kombinirane tehnike
 • Tuš
 • Ugljen
 • Flomasteri

Ciljevi i zadaci “Kabineta kreativnih čudesa” su poticanje dječje kreativnosti, razvijanje
sposobnosti i vještine u likovnom izražavanju odnosno u vizualnoj komunikaciji. Radionice
kroz svoj program razviju pozitivan stav prema estetskim vrijednostima kao i kritičko
mišljenje i promišljanje.

(www.icv.hr, Likovni klub Nikola Trick)

Skip to content