LAG „Virovitički prsten“ sudjelovao na osnivačkoj skupštini Ebanke

lagPredstavnice LAG-a „Virovitički prsten“, Sanja Nađaković i Aleksandra Gjogj u Zagrebu su sudjelovale na osnivačkoj skupštini Zadruge za etično financiranje koja će pokrenuti prvu Etičnu banku u Hrvatskoj. Osnivačkoj skupštini Ebanke nazočili su i dopredsjednik LAG-a i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić te načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler.
Stvaranje Zadruge predstavlja prvi formalni korak u osnivanju Etične banke čiji je početak djelovanja planiran za početak 2015. godine. Ebanka je, za razliku od komercijalnih banaka, u potpunom vlasništvu svojih klijenata, počiva na načelima transparentnosti, demokracije i solidarnosti, a glavni cilj je jačanje lokalnih zajednica, malih i srednjih poduzeća te organizacija civilnog društva koji osiguravaju kvalitetnije životne uvijete.
Ebanka funkcionirat će na principu 1član – 1 glas, bez obzira na visinu osnivačkog uloga, čiji cilj neće biti isključivo maksimalizacija profita, već će se više od 90% ostvarenog profita ulagati u realizaciju projekata realne ekonomije, odnosno u područja poljoprivrede, proizvodnje i obnovljivih izvora energije.
Na osnivačkoj skupštini 110 suosnivača izabralo je tijela Zadruge. Za predsjednika Skupštine zadruge izabran Teo Petričević (predsjednik Klastera za eko-društvene inovacije CEDRA HR), a za upravitelja Zadruge izabran je Goran Jeras. Uz navedene predstavnike upravnih tijela, izabrana je i zamjenica predsjednika Skupštine Maja Jurišić (članica Upravnog odbora Akademije za politički razvoj), članovi Nadzornog odbora, Odbora za članstvo i Odbor za mirenje, a usvojeni su poslovni i financijski plan čime je novoosnovana Zadruga spremna za početak svojih djelatnosti, koje slijedi nakon licenciranja od strane Hrvatske narodne banke.

Skip to content