LAG „Virovitički prsten“ radno obilježio 10 godina osnutka

U prostorijama Grada Virovitice danas (srijeda) Lokalna akcijska grupa „Virovitički prsten“ na 13. redovnoj sjednici obilježila je 10 godina osnutka i postojanja. Neprofitna udruga LAG „Virovitički prsten“, koja je osnovana 14. rujna 2012. godine, obuhvaća šest jedinica lokalne samouprave i u svom sastavu ima grad Viroviticu, općine Gradinu, Lukač, Pitomaču, Suhopolje i Špišić Bukovicu.

U sklopu sjednice Upravnog odbora i redovne skupštine virovitičkog LAG-a doneseno je devet odluka o odabiru projekata za 6. LAG „VIP“ natječaj. Konkretnije, riječ je o projektima se odnose na razvoj općedruštvene lokalne infrastrukture, to jest konstrukciju, izgradnju ili opremanje sportskih građevina, dječjih igrališta, pješačkih staza… U sklopu natječaja osigurano je 4,4 milijuna kuna, a ukupna potpora po projektu iznosi do 100 tisuća eura.

Osim o nadolazećim projektima, voditeljica LAG-a Sanja Stubičar okupljenima je, među kojima su bili osnivači LAG-a „Virovitički prsten“, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima te načelnici Gradine Josip Vučemilović-Jurić, Lukača Đuro Bukvić, Suhopolje Goran Doležal, Špišić Bukovica Hrvoje Miler, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pitomača Danijel Petković, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund, ukratko prezentirala i rad LAG-a posljednjih 10 godina. Osnivačima i suradnicima su ovom prilikom i dodijeljene prigodne zahvalnice kao zahvala za uspješnu suradnju.

U ovih 10 godina LAG „VIP“ animirao je lokalno stanovništvo i trudio se da lokalne dionike animira, poveže ih da se udruže, te da predlažu, izrađuju i realiziraju svoje projekte. Također, smatram da smo u ovih 10 godina opravdali svoje postojanje, uvijek smo bili na pomoći našim lokalnim dionicima, našim članovima, našim općinama i Gradu Virovitici. Tako ćemo činiti i dalje. To ćemo sve pokušati realizirati kroz našu Lokalnu razvojnu strategiju 2014. – 2020., i za prijelazno razdoblje 2021. – 2022. Radimo i na novoj strategiji koja će obuhvatiti područje od 2023. do 2027. godine – objasnio je predsjednik Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“ Mario Lukačević.

Također, u sklopu programa održana je i radionica za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a „Virovitički prsten“ za razdoblje 2023. – 2027. koju je održala glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske Bojana Markotić Krstinić. (www.icv.hr, eat; foto: Martina Bašić)

Skip to content