Kulturni fenomen – virovitička Gradska knjižnica nije kao ostale

visnjaČitateljima nude tribine, filmske večeri, koncerte, imaju Kutak za slijepe…

VIROVITICA – Akademici, književnici, znanstvenici, komičari, pjevači i šansonijeri često dolaze u Viroviticu. Možda će vam odgovor da se njihov susret s građanima održava pod krovom Gradske knjižnice i čitaonice djelovati neuvjerljivo, ali je potpuno točan. Ona je pravi slavonski kulturni fenomen jer uz osnovnu djelatnost pruža puno sadržaja i posjećuje ju toliko poznatih imena. Pod spretnom rukom ravnateljice Višnje Romaj virovitički hram kulture postao je kultno mjesto susreta eminentnih pisaca, ali i pjevača koji su zadimljene dvorane zamijenili tišinom knjižnice i probranom publikom koja doista zna slušati njihovu glazbu.

– Htjeli smo našim korisnicima ponuditi nešto novo, privući ih i u tome smo uspjeli, o čemu svjedoči velika posjećenost naših događanja. Tako su kod nas gostovali Višnja Mažuran, Arsen Dedić, Ibrica Jusić, Massimo Savić, Neno Belan, Ricardo Luque, Dunja Knebl, Lidija Bajuk, Lada Kos, Tedi Spalato… Redovite su postale i književne večeri s poznatim književnicima (Miljenko Jergović, Miro Gavran, Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Nedjeljko Fabrio, Vinko Brešić, Božica Jelušić, Sanja Pilić, Hrvoje Kovačević..). Sudionici naših tribina bili su i akademici Josip Bratulić, Viktor Žmegač, Tonko Maroević, Ante Stamać, Zvonko Maković, te znanstvenici i osobe iz javnog života Anđelko Milardović, Josip Kregar, Branko Grisogono, Žuži Jelinek, Arijana Čulina, Željko Pervan, Mirjana Krizmanić – s ponosom nabraja Romaj.

Uvedene su i filmske večeri poput Tjedna češkog filma, projekcija dokumentarnih filmova, ali i dramskih predstava Dječjeg odjela.

– Posebno smo ponosni na vlastito izdanje dvogodišnjeg strip-kalendara. Uveden je i neformalan način predstavljanja knjiga koji uključuje kompletan scenski nastup kroz pjevanje, plesanje i pokojeg komičara. Možda je i to tajna našeg uspjeha – kaže Romaj.

Interes korisnika je sve veći zato što priređuju i putopisna predavanja ili predavanja iz područja klimatologije ili medicine. Za te aktivnosti ravnateljici knjižnice dodijeljena je nagrada grada Virovitice 2011. godine za izniman doprinos u promicanju kulture i unapređenju knjižničarstva.

Uspješnom djelovanju knjižnice pridonijela je i uspostava projekata Kutak za slijepe i slabovidne osobe, Kutak za djecu i roditelje igraonice, Kutak za provođenje slobodnog vremena korisnika Dječjeg odjela, Kutak za čitanje na stranim jezicima, Kutak za mlade te uređenje spremišta knjiga Gradske knjižnice.

– Gradska knjižnica tako je postala mjesto okupljanja ljudi i poticanja njihove kreativnosti, mjesto suptilnog promišljanja, opuštanja i zabave i pozivam sve koji kod nas nisu bili da se u to i uvjere i dođu – zaključila je Romaj. (www.glas-slavonije.hr – Slobodan Kadić)

 

Skip to content