KUD Virovitica gostovao na 3. Noći folklora u austrijskom Welsu: Predstavili su kulturnu baštinu, ples i pjesmu okolice Splita, Podravine, Slavonije i Hrvatskog Zagorja

U povodu obilježavanja 30 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova financirao je projekt „Podravska večer u Welsu“ KUD-a Virovitica, a koji se temelji na njegovanju i promociji hrvatske tradicije kod Hrvata u Welsu, Austrija.

Tako je Kulturno umjetničko društvo Virovitica od 16. do 18. rujna sudjelovalo je na 3. Noći folklora u austrijskom Welsu. Društvo se predstavilo s pet koreografija prikazujući kulturnu baštinu, ples i pjesmu okolice Splita, Podravine, Slavonije i Hrvatskog Zagorja. Starogradska sekcija prikazala je haljine 19. stoljeća koje su nosile žene grofovske obitelji Pejačević iz Virovitice.

Na putu prema Welsu članovi su posjetili i Graz te „Konobu Kroatien“ gdje su ih ugostili domaćini sa domaćom kuhinjom, a u Welsu ih je ugostio voditelj Hrvatskog doma Niki Raguž. Sljedećeg dana boravka u Welsu u Hrvatskom domu, u subotu 17. rujna, himnom Republike Hrvatske i pjesmom pjevačke skupine KUD-a Virovitica započeo je program obilježavanja 30 godine međunarodnog priznanja Hrvatske te 3. Noć folklora.

Nakon izvedbe plesa okolice Splita i dvoranskog plesa obitelji Pejačević pod vodstvom voditelja koreografske sekcije Igora Jurana i predsjednika Društva Matije Goslera, svoju tradiciju plesa Hrvatske Posavine prikazali su članovi KUD-a Wels. Nastavak večeri ponudio je koreografirane prikaze pjesme i plesa Podravine, Slavonije i Zagorja KUD-a Virovitica te glazbene točke između tamburaškog sastava KUD-a Virovitica pod vodstvom voditeljice glazbene sekcije Mirjane Milinović. Nakon nastupa u Hrvatskom Domu u Welsu dugo u noć se čula hrvatska pjesma i glazba tamburaša.

Posljednji dan gostovanja završili su euharistijskim slavljem koje su održala braća franjevci u crkvi za Hrvate u Welsu uz pjevačku pratnju KUD-a Virovitica koji su sa pjesmama posvećenim liturgijskoj godini i Marijinim pobožnostima upriličili slavlje. Pozdrav od domaćina u Hrvatskom Domu ostao je zauvijek uhvaćen u zajedničkoj fotografiji uz naravno pozdrav „do viđenja“, a nikako „zbogom“.

– Prepuni dojmova i iskustva KUD Virovitica vratio se tihim i marljivim radom, njegujući tradicionalni ples, pjesmu i nošnju virovitičkoga kraja te ujedno predstavljajući Grad i Županiju, pa i Lijepu našu na inozemnim i drugim gostovanjima. Zahvaljujemo svim članovima i simpatizerima na pomoći u realizaciji ovog projekta. Zahvale upućujemo prema Gradu i Županiji koji su nam financijski potpomogli u realizaciji projekta kao i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova – rekao je predsjednik Matija Gosler.

viber slika 2022 09 20 09 25 24 2601 images

Ovaj članak je izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost KUD-a Virovitica i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.

Skip to content