Kreativnošću protiv internet nasilja: U Kazalištu Virovitica predstavljen projekt IN udruge “Pričalica”

Moderna tehnologija olakšala je komunikaciju među ljudima, izbrisala prostorne i vremenske granice, ali čovjek u svojoj kreativnosti razvija i one negativne pojave kao što je internetsko nasilje. Udruga “Pričalica” toj negativnoj pojavi odlučila se suprotstaviti kreativnošću, odnosno projektom IN koji je usmjeren prema osvješćivanju i prevenciji rastuće pojave internetskog nasilja. U projekt su uključeni i partneri koji u svojim djelatnostima imaju domenu prevencije nasilja: Kazalište Virovitica, Policijska uprava virovitičko-podravska i pet osnovnih škola: Ivan G. Kovačić Gornje Bazje, I. B. Mažuranić Virovitica, Suhopolje, Gradina, P. Preradović Pitomača, kao i Strukovna škola Virovitica te Gimnazija P. Preradovića Virovitica, no još ima potencijalnih partnera poput Udruge S.O. S. Virovitica, Razvojna agencija VIDRA, Dnevni boravak GDCK Virovitica…

Predstavljanje projekta je u srijedu održano u Kazalištu Virovitica te je tom prilikom voditeljica projekta IN Snježana Lančić pozdravila sve prisutne, zahvalila partnerima na iskazanom interesu za sudjelovanje u projektu te prezentirala ciljeve projekta, alate, ciljanu skupinu, etape realizacije i očekivane rezultate.

– Cilj projekta IN je ukazati na konkretne primjere internetskog nasilja, staviti zajedno djecu i roditelje u prepoznavanje problema, artikulacija potrebe o permanentnoj prevenciji. Spojiti dramu i kazalište kao najstariji i dokazano najučinkovitiji alat i medij za ukazivanje na društvene anomalije svih vrsta i modernu tehnologiju s fokusom na “mobitel” – rekla je S. Lančić te dodala da će se koristiti Art tehnikom koja je najučinkovitija upravo u radu s mladima kod osvješćivanja negativnih pojava i u konačnici prevenciji istih, a koristit će se dramom, fotografijom, videom i filmom.

Sve prisutne je pozdravio i načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Siniša Knežević koji je tom prilikom istaknuo da je u posljednje vrijeme sve više izraženo nasilje na internetu te su upravo zbog toga i inicirali ovaj projekt. Iako se MUP inače samo pridružuje u provedbi sličnih projekata, ovo je prvi puta da je ideja došla upravo iz Policijske uprave. Prisutnima se obratila i policijska službenica za prevenciju Policijske uprave virovitičko-podravske Ana Kratofil Katić koja je istaknula rastuću tendenciju internetskog nasilja, kao i članica udruge “Pričalica”, defektologinja i dramska pedagoginja Suzana Sokele koja je zadužena za evaluaciju rezultata projekta.

Ovom prilikom prikazan je i kratki igrani film koji je već prikazan u sklopu programa Erasmus+ u Barceloni i Berlinu, a koji prikazuje internetsko nasilje u svakodnevnom životu tinejdžera. Film je atraktivan, mladima je zanimljiv, a nastao je u produkciji “Pričalice” u partnerstvu s Kazalištem Virovitica i pod pokroviteljstvom Grada Virovitice. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

Skip to content