Korak bliže sušionici povrća u Virovitici: Grad Virovitica darovao Virovitičko-podravskoj županiji zemljište u vrijednosti dva milijuna eura

Danas (ponedjeljak) je u Gradu Virovitici potpisan Ugovor o prijenosu prava vlasništva nad građevinskim zemljištem između Grada Virovitice i Virovitičko-podravske u svrhu izgradnje sušionice povrća. Riječ je o 10,3 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad II čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi oko 2 milijuna eura.

Ovo je jedan od važnijih ugovora koji smo dosad potpisivali s Virovitičko-podravskom županijom. Naime Grad Virovitica je darovao zemljište u poduzetničkoj mega zoni Zapad II u vrijednosti dva milijuna eura ili oko petnaestak milijuna kuna za izgradnju sušare za voće i povrće. Ovaj projekt je važan jer njime direktno potičemo razvoj gospodarstva odnosno poljoprivrede. Omogućit će da se naši poljoprivrednici bave visoko dohodovnim kulturama. Uz ovaj projekt paralelno istražujemo geotermalne potencijale. Već imamo lokacijsku dozvolu izdanu za geotermalnu bušotinu u vojarni. Planiramo i dalje ići s geotermalnim projektima kako bismo omogućili da se što više naših poljoprivrednika bavi upravo onim kulturama i proizvodnjom hrane koja će donijeti najveću dobit, a i omogućiti da se zaposle mladi ljudi i ostanu upravo na području našeg grada i županije – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

Gradonačelnik Kirin je istaknuo i odličnu suradnju između Županije i Grada, kao primjer drugim sredinama u Hrvatskoj.

Naša Županija i Grad Virovitica maksimalno koriste europske potencijale koji su nam na raspolaganju. Zato je važno da radimo kao tim. Po povlačenju europskih sredstava smo kao  u samom vrhu Hrvatske i pokazali smo da tamo gdje postoje sinergija, zajedništvo i motiv, možemo stvoriti čuda – dodao je gradonačelnik.

Za projekt “Izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje sušionice povrća” vezano za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.”, sredstva su Virovitičko-podravskoj županiji odobrena od Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, a osigurana kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Drago mi je da smo danas potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva, odnosno darovanje zemljišta za buduću izgradnju sušionice povrća. Naime, Virovitičko-podravska županija je prijavila ovaj projekt na natječaj tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji se financira kroz razvoj Slavonije, Baranje i Srijema i tu smo dobili tri milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Kada smo dobili sredstva za izradu dokumentacije, morali smo naći i adekvatno zemljište gdje bi se ta buduća sušionica povrća gradila i zajedničkim usuglašavanjem Grad je ponudio to zemljište u Zoni Zapad II. Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija, a proizvodnja i prerada hrane je druga djelatnost ako gledamo po bruto domaćem proizvodu u našoj županiji. Poznati smo po proizvodnji korjenastog bilja i povrća, koje bi se u budućnosti sušilo u toj sušionici povrća. Isto tako poznati smo kao županija koja je lider i u sustavima navodnjavanja. Ovom sušionicom povrća zaokružujemo poljoprivredni ciklus; od sustava navodnjavanja, proizvodnje korjenastog povrća, sušenja do plasiranja na tržište. Kako je riječ o visoko dohodovnim kulturama, cilj je da sušeno povrće dobavljači više ne nabavljaju izvana, već iz Hrvatske, s naše županije, a da naši poljoprivrednici koriste sustave navodnjavanja i proizvode korjenasto povrće koje je potrebno za sušenje. Za sušionicu povrća čekamo izdavanje lokacijske dozvole, a nakon toga građevinski dozvolu i krećemo u pronalazak investitora – rekao je župan Andrović te zahvalio Gradu Virovitici na zajedničkoj suradnji.

Potpisivanju ugovora nazočili su pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Antonio Dražić, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Grada Virovitice Sanja Kirin i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

Moderna sušionica povrća bit će energetski neovisna, u njoj će se maksimalno koristiti obnovljivi izvori energije, budući da je u planu i sustav za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za grubo pranje povrća. Sušionica će se sastojati od proizvodne linije, hladnjače, kotlovnice na biomasu, što će omogućiti da pogon radi cijelu godinu. Jednako tako, otvorit će radna mjesta, kako u samom pogonu, tako i u pokretanju mreže kooperanata.

Sušionica povrća osmi je po redu zajednički projekt Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Dosad, zajedničkim snagama Grada i Županije izrađeni su projekti: Sirana, Drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator, Tehnološko-inovacijski centar, Hala Viroexpo, kao i Centar za pametnu poljoprivredu, za koji izdana građevinska dozvola. (www.icv.hr, ib, fotografije: virovitica.hr, K. Toplak)

Skip to content