Konferencija „zaGOspodarimo otpadom“: Cilj je do kraja 2022. godine odvojeno sakupljati 60 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na Zagrebačkom velesajmu održana je konferencija pod nazivom „zaGOspodarimo otpadom“. Konferencija je okupila oko 580 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnog poduzeća, među kojima su bili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin s direktorom tvrtke Flora VTC Željkom Iharošem.

Kroz različite tematske cjeline sudionici su imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenja otpadom.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu.
– Sukladno Planu gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska do kraja 2022. godine ima za cilj odvojeno sakupljati 60, odnosno do 2020. godine 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala“ rekao je Ćorić i dodao kako u Hrvatskoj postoji niz gradova i općina koji su ozbiljno pristupili konceptu kružne ekonomije. „To su gradovi i općine koji mogu biti primjer drugima, najbolja zvijezda vodilja ostalima“ rekao je.

Ukazao je i na činjenicu kako je Republici Hrvatskoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 milijuna eura.

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake.

Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost putem pametnih telefona postaviti pitanje na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, predstavnica Europske komisije Joanna Drake, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te ostali.

Inače, Grad Virovitica prijavio se na Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u travnju ove godine. Projektnu prijavu je izradila Razvojna agencija VTA, a Grad je s Fondom potpisao Ugovor o nabavi, čime su uređena međusobna prava i obveze u svrhu nabave, financiranja i provedbe projekta. Fond će objedinjeno nabaviti spremnike za sve jedinice lokalne samouprave s kojima je potpisan Ugovor nakon objave javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike te ih naknadno podijeliti jedinicama lokalne samouprave. Prema najavi, nabavu spremnika očekujemo u prvom kvartalu 2019. godine, a podjelu građanima Virovitice sredinom 2019. godine.

Što se tiče Reciklažnog centra u Virovitici, trenutno je u tijeku izrada projektne dokumentacije za sortirnicu i kompostanu. (vlada.gov.hr, virovitica.hr, fotografije: mzoip.hr)

Skip to content