Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma. Središnji komemorativni skup za Virovitičko-podravsku županiju, održan je u Mrtvom jarku kraj sela Bukova, nedaleko Suhopolja, na mjestu gdje je nakon završetka rata od strane partizana iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade pogubljeno više stotina nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta.

Na komemorativnom skupu su o tome, kao i drugim počinjenim zločinima govorili: načelnik Općine Suhopolja Siniša Horvat, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Virovitica Vlatko Ljubičić te virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Komemorativnom skupu u Mrtvom jarku nazočili su i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, načelnici općina Gradina i Špišić Bukovica, Marko Ajček i Hrvoje Miler, brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, ŽO HDZ-a Virovitičko-podravske županije…
Molitvu je vodio svećenik Mario Večerić, a potom su mnogobrojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Spomen obilježju u Mrtvom jarku.

Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa zato što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine.
Neposredno prije središnjeg komemorativnog skupa u Mrtvom jarku, izaslanstvo grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom te predstavnici braniteljskih udruga s područja grada odali su počast hrvatskim žrtvama kod spomen obilježja u Bečkoj ulici (bivša šintarnica). (vpz.hr, virovitica.hr; fotografije: M. Bašić, K. Toplak)

Skip to content