Književna i likovna podravska večer

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, poznataknjiževnica Božica Jelušić, rođena Pitomačanka, koja živi i radi uĐurđevcu, priredila pravu Podravsku večer svojih stihova i proze, uzlikovnu izložbu umjetničkih slika Ivana Andrašića iz Koprivnice. U prvom dijelu večeri, posjetiteljima okruženim izložbom akvarela IvanaAndrašića, književnica je govorila o slikaru i njegovim radovimanaslikanim najfinijim polutonovima boja, o njegovim pitomim krajolicimau dravskoj izmaglici, u svim godišnjim dobima.  – Andrašićev likovnisvijet su biserne poteznice rijeke, bijele hostije ivančica, njegovekiše i susnježice, ushit rodnom Podravinom – istaknula je pjesnikinjaBožica Jelušić. Sinoć je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, poznata književnica Božica Jelušić, rođena Pitomačanka, koja živi i radi u Đurđevcu, priredila pravu Podravsku večer svojih stihova i proze, uz likovnu izložbu umjetničkih slika Ivana Andrašića iz Koprivnice.

U prvom dijelu večeri, posjetiteljima okruženim izložbom akvarela Ivana Andrašića, književnica je govorila o slikaru i njegovim radovima naslikanim najfinijim polutonovima boja, o njegovim pitomim krajolicima u dravskoj izmaglici, u svim godišnjim dobima.  – Andrašićev likovni svijet su biserne poteznice rijeke, bijele hostije ivančica, njegove kiše i susnježice, ushit rodnom Podravinom – istaknula je pjesnikinja Božica Jelušić.  

Andrašićevu  kreativnost udružila je sa svojim književnim radom u nekoliko knjiga, koje predstavljaju vrlo uspješnu suradnju vrlo sličnih umjetničkih senzibiliteta. Ivan Andrašić nije nepoznat slikar, izlagao je na 50-tak samostalnih i oko 300 skupnih izložbi, a svojim radovima osvojio je i Virovitičane.  

U drugom dijelu večeri prof. Ivan Zelenbrz, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ukratko je govorio o književnom radu Božice Jelušić, koja je zatim predstavila svoju knjigu “Pogled stablu.” Knjiga sadrži 20 umjetničkih fotografija čiji su autori Andreja Dugina, Boris Kovačev i Nikola Wolf, te po 20 priča i pjesama o stablima, običnim, domaćim trešnjama, lipama, bukvama, ali i o egzotičnom drveću poput araukarije.

Božica Jelušić autorica je 30-tak  samostalnih naslova i dobitnica  književnih nagrada i stipendija za književni rad, likovna kritičarka, ekologinja, zastupljena u brojnim antologijama, čitankama i školskoj lektiri. Pjesnikinja piše često u svom materinjem kajkavskom narječju, a svoju pjesničku večer završila je stihovima iz buduće zbirke “Štorga,” Activa kajkaviana, koja će se tiskati na proljeće iduće godine. (mv)

Skip to content