JOURNAL: Jedan od najljepših i najvećih murala u Hrvatskoj nalazi se u Virovitici

Ivan Blažetić Šumski hrvatski je umjetnik koji potpisuje mnoga likovna djela, no javnosti je najpoznatiji upravo po svojim street art radovima. Prošle je godine realizirao jedan impresivan rad u Virovitici, a mi s velikim zadovoljstvo javnost podsjećamo na ovaj mural. Naime, ideja je bila prikazati trenutak u kojemu čovjek prepoznaje sebe kao neodvojivi dio prirode. Taj prizor je Šumski zamislio kao jedan sasvim uobičajeni i spontan događaj u kojemu se nasumični prolaznik zagledao u unutrašnjost stabla. U njegovoj suštini ugledao je svemir i prepoznao kako su oboje sazdani od iste materije.

Motiv stabla i čovjeka propituje odnos ljudi i prirode na više razina (unutar ekološkog, sociološkog, kulturološkog i osobnog konteksta) ističući važnost njihove povezanosti.

Likovi izmaštanih bića ukomponirani u formu stabla izvedeni su kroz suradnju s virovitičkim srednjoškolcima, profesoricom Anjom Brabec i djelatnicima Muzeja.

Putem kreativnih radionica srednjoškolci su izveli skice likova iz njihove mašte koji predstavljaju ˝čuvare˝ stabla i prirode te simbolično nose ˝sjeme˝ pozitivnih ideja usmjerenih na zaštitu okoliša. Radionica je završena sadnjom stabla u urbanom vrtu.

Osim odlične ideje i teme rada, on je upečatljivi i dominatni motiv grada jer se radi o muralu površine 4 x 42 metra. (journal.hr)

Skip to content