Još jedan međunarodni uspjeh Gradskog muzeja Virovitica: Vrijedni keltski nalazi iz muzejske građe izloženi u muzeju MAMUZ u Austriji

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Iznimno vrijedni keltski nalazi iz fundusa Gradskog muzeja Virovitica dio su velike izložbe „Kelti“, na kojoj će biti prezentirani od 17. ožujka 2023. do 24. studenog 2024. godine u muzeju MAMUZ u Mistelbachu u Austriji.

Nalazi Gradskog muzeja Virovitica po svojim karakteristikama, osobito rijetkom nalazu kirurškog instrumenta, pripadali su grobu keltskog druida, a nađeni su na nalazištu Zvonimirovo – Veliko polje. Grobovi druida, pripadnika visokog staleža keltskog naroda, nisu tako česti na nalazištima kasnog željeznog doba zbog čega su virovitički nalazi iznimno cijenjeni. Izložba „Kelti“ okupila je bogate nalaze, kao i stručne suradnike iz 6 europskih država: Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske, a kako bi prikazala najnovija arheološka otkrića u posljednjih 20 godina o životu Kelta. Gradski muzej Virovitica jedini je predstavnik Hrvatske u ovoj međunarodnoj stručnoj suradnji. Veliki doprinos u poznavanju latenske kulture, kao i uzbudljivi pristupi u izlaganju, pozivaju na ispitivanje Kelta kao strane kulture te na promišljanje vlastitog identiteta, kao što su to činili i antički autori koji su oblikovali pojam „Kelti“. (Gradski muzej Virovitica)

Skip to content