Još jedan međunarodni uspjeh Gradskog muzeja Virovitica: Stigla nominacija za nagradu Europske muzejske akademije

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradski muzej Virovitica predstavio se na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Foruma slavenskih kultura koja se održala od 29. ožujka do 1. travnja u Piranu u Sloveniji. Tijekom konferencije ravnateljica Muzeja, Mihaela Kulej, održala je predavanje s temom “Digital Communication of Museums Through Social Media”, te sudjelovala u panelu s temom “ŽIVA in Digital”.

– Konferencija nosi naziv Piranova zato što obuhvaća stručnjake iz muzeja koji se predstavljaju svojim stručnim radom prema zadanoj temi. Ovogodišnja tema konferencije „Muzeums in digital“ što bi se moglo prevesti kao Muzeji u digitalno doba, odnosi se na način na koji muzeji koriste digitalne tehnologije kako unutar svojih stalnih postava tako i u komunikaciji sa svojim korisnicima. Ja sam imala predavanje u vezi teme koja me inače kao muzejskog stručnjaka izuzetno zanima, a to je komunikacija muzeja na društvenim mrežama. Cijela konferencija protekla je na engleskom jeziku tako da je bila dosta izazovna, no najvažnija je činjenica da smo se predstavili pred kolegama koji su na međunarodnoj razini, a još jednom smo potvrdili prepoznatljivost i vidljivost Gradskog muzeja Virovitica na muzejskoj sceni, rekla je ravnateljica Mihaela Kulej.

Podsjetimo, od Foruma slavenskih kultura Gradski muzej Virovitica primio je i Nagradu „Živa“ 2022. za najbolji slavenski muzej, a osvojio je nagradu u konkurenciji 34 muzeja iz 9 zemalja. Tijekom ovogodišnje konferencije u Piranu, Gradskom muzeju stigla je još jedna nominacija, i to od Europske muzejske akademije za nagradu Micheletti, točnije The Luigi Micheletti Award, koja se dodjeljuje muzejima koji su na poseban način reinterpretirali svoju povijest unutar svoje lokalne zajednice.

– Naime, sve kolege zapamtili su našu nagradu za najbolji slavenski muzej, a sada smo toj nagradi dodali još jednu vrijednost – a to je da se stvarno bavimo stručnim temama u okviru današnjeg modernog vremena i novih izazova koji su pred muzejima. Nova nominacija nam puno znači jer se radi o direktnoj nominaciji, dakle bez kvalifikacija za nominaciju, međutim ona kao i sve dosadašnje nominacije, iziskuje gomilu posla jer opet očekujemo sudački žiri koji će nas posjetiti tijekom travnja pa sve do lipnja ove godine kako bismo im prezentirali svoj stalni postav i svoje djelovanje u lokalnoj zajednici. Nakon toga moramo pripremiti cijeli niz dokumenata, koji se tiču financijskog djelovanja muzeja, djelovanja unutar struke, na nacionalnoj razini, programa muzeja, načina upravljanja resursima i ljudskim potencijalima. Nakon što sve to pripremimo, u rujnu u nekoj od europskih zemalja (još nije poznato u kojoj) održat će se svečana dodjela nagrada, pojasnila je Kulej.

Nakon konferencije u Piranu s temom digitalnog doba i velike nove nominacije, Muzej se pohvalio još jednom novinom –  osim što komuniciraju putem Facebooka, Instagrama, Youtube-a, službene stranice i Bloga kojem posjećenost iz dana u dan raste, nedavno su otvorili i TikTok profil. Cilj profila na TikToku je privući najmlađe generacije među kojima je ova društvena mreža posebno aktualna.

– Imamo jako dobre povratne reakcije stoga sam i sretna jer se Gradski muzej dobro profilirao na svim društvenim mrežama o čemu govori velik broj pratitelja i posjećenosti, a sve to nam treba i za statistička izvješća koja podnosimo Ministarstvu i našem osnivaču Gradu Virovitici kako bi se osim fizičkih posjeta pratila i posjećenost na socijalnim mrežama, za kraj je poručila Mihaela Kulej.

(virovitica.hr, GMVT)

Skip to content