Još 15 dana za pribaviti energetski certifikat ili ništa od iznajmljivanja stanova i apartmana!

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Svi oni koji se već od početka sljedeće godine namjeravaju baviti iznajmljivanjem stanova, apartmana ili kuća, bilo podstanarima ili turistima, dužni su u roku od 15 dana pribaviti energetski certifikat ili bi, u protivnom, mogli platiti kaznu od najmanje pet do 10.000 kuna. Obvezu izrade certifikata do 1. siječnja 2016. godine imaju tako vlasnici zgrade koja se iznajmljuje i ima površinu veću od 50 kvadrata. Ako se radi o posebnom dijelu stambenog objekta, odnosno apartmanu koji ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 metara četvornih, vlasnici, također, moraju imati energetski certifikat.

Spomenuti dokument vrijedit će im, inače, deset godina, a za koju cijenu će ga dobiti ovisi, naravno, o površini zgrade i njezinoj složenosti. Maksimalne iznose definiralo je, ipak, Ministarstvo graditeljstva, pa je tako najviša cijena izrade energetskog certifikata za pojedinačni stan u zgradi 2700 kuna, za postojeće stambene građevine s kvadraturom od 50 do 250 metara četvornih do 4750 kuna, dok za kuću površine do 400 kvadrata iznosi 7400 kuna.

“Tržišne cijene energetskog certifikata manje su od maksimalnih navedenih, a ako se vlasnik stana i apartmana dogovori sa susjedima o certificiranju čitave zgrade, mogu se postići i značajno niže cijene, i to čak do pet puta manje od tržišnih. Dobro je znati i da višestambene zgrade za izradu energetskog pregleda i certifikata mogu koristiti subvencije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje iznose 40 do 80 posto, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalazite”, kaže za Slobodnu Dalmaciju Davor Hauptmann, arhitekt iz tvrtke “Kreiranje”, jedne od tisuću njih koje su navedene u registru Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno imaju ovlaštenje za izradu certifikata.

Skip to content