JESEN U GRADU Virovitica ogrnula boje jeseni na šetnici kod Gimnazije Petra Preradovića

Na virovitičkoj šetnici, u subotu je održana 8. „Jesen u gradu“, manifestacija koja u Virovitici slavi jesen i njene plodove. Grad Virovitica, Flora VTC, Kreativna udruga Unikat i Turistička zajednica grada Virovitice okupili su desetak izlagača s područja Virovitice i priredili jesensko druženje za građane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

IMG 20201010 094600

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Virovitice Katarine Đurđević sretni su što su barem ovu manifestaciju uspjeli održati ove godine.

Primijenili smo sve epidemiološke mjere, smanjili smo broj izlagača na njih desetak s područja Virovitice. Htjeli smo da se nešto događa u gradu, premda u smanjenom obimu, te da naši izlagači maju priliku pokazati što su radili ove godine – rekla je K. Đurđević i pozvala građane da prošeću šetnicom i uživaju u jesenskom uređenju grada.

Kesten je plod koji je simbol jeseni pa tako nije izostao ni na današnjoj manifestaciji. Pečen i topao, bio je najtraženija poslastica.

IMG 20201010 093548

Osim izloženih rukotvorina virovitičkih kreativaca i proizvoda lokalnih OPG-ovaca, Unikat je uz pomoć djelatnika tvrtke Flora ukrasio šetnicu jesenskim motivima koji će ostati izloženi sljedećih tjedan dana, ovisno o vremenskim prilikama – rekla je zamjenica gradonačelnika Virovitice i članica Unikata Vlasta Honjek Golinac.

Šetnicu smo ukrasili recikliranim materijalima s temom jeseni. Stvorili smo prostor savršen za fotografiranje i uživanje u ovom prekrasnom godišnjem dobu. Tako da pozivam sve građane da se prošetaju ovim dijelom grada i otkriju brojne motive koje smo priredili – rekla je V. Honjek Golinac te uputila molbu građanima da se suzdrže od pomicanja predmeta i njihova uništavanja, jer je jesenski postav od jučer do danas već bio meta vandala.

Manifestaciju je posjetila i Sandra Vranješ iz Darde, najdizajnerica ovogodišnje VIROkreative 2020. online te joj je ovom prigodom uručena plaketa i zahvalnica, a čestitke joj je, među ostalima, uputila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

IMG ea1164d156e0a717d50d1da4c1d0ea08 V

Nakon dugo vremena, virovitički kreativci ponovno su dobili priliku izložiti svoje rukotvorine na gradskoj manifestaciji. Među njima je i Zdenka Milković koja je izrazila oduševljenje “povratkom među građane”.

Jedva smo dočekali izaći van i pokazati što radimo. Sad smo već dugo u svojevrsnim izolacijama i ovo nam je izvrsna prilika da prezentiramo što smo za to vrijeme napravili i podružimo se s ljudima – rekla je Z. Milković koja već niz godina sudjeluje na “Jeseni u gradu”.

Tešku godinu zasigurno imaju i OPG-ovci koji popriličan dio svoje prodaje i prezentacije obavljaju upravo na sajmovima i manifestacijama.

Hvala organizatorima što su u vrijeme ovakve epidemiološke situacije organizirali ovakav događaj, posebno s obzirom na to da su u posljednje vrijeme ovakvi događaji izostali. Nama poljoprivrednicima koji imamo svoje domaće proizvode ovo itekako znači da možemo pokazati što radimo i čime se bavimo – rekao je Davor Špoljar jedan od izlagača na današnjoj manifestaciji.

IMG 20201010 095359

Svoje rukotvorine izložili su i učenici smjer stolar i pomoćni stolar iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, dok su nošnje i druge tradicionalne predmete izložili članovi Kulturno umjetničke udruge Virovitica. Jesen je jedno od najdražih godišnjih doba virovitičkih planinara, tako je Hrvatsko planinarsko društvo Papuk Virovitica iskoristilo priliku i prezentiralo građanima svoj rad.

Zbog situacije kakva je u svijetu sve više ljudi se odlučuje na šetnju, hodanje i istraživanje prirode. Danas na ovaj način pokušavamo prezentirati Virovitičanima što se može vidjeti kada se skrene s asfalta u prirodu – rekao je predsjednik HPD-a Papuk Mario Ripli i pozvao sve ljubitelje prirode, ali i oni koji to tek trebaju postati, da im se pridruže. (www.icv.hr, ml)

Skip to content