Javno priznanje “Zlatna plaketa grb Grada Virovitice” posthumno je dodijeljena prof. Vilimu Tičiću

– Zlatna plaketa „Grb Grada Virovitice“ za životno djelo dodijeljena je posthumno profesoru Vilimu Tičiću. Ovaj legendarni rukometni trener kojeg su Virovitičani od milja zvali Tica, donio je u Viroviticu prije punih sedam desetljeća prvu rukometnu loptu, čime je zauvijek promijenio tijek sportske povijesti na ovim prostorima i tada počinje virovitička rukometna bajka. Rukomet je ubrzo, prije svega zbog njegovog entuzijazma i neumornog rada, postao zaštitni znak Virovitice.

To je priča o Virovitici, rukometu, učenicima Gimnazije, građanima Virovitice i mladosti, koja je bila divna i nezaboravna. Možda sam previše emotivan, kada je tema sport i Virovitica. To je dio mene, jedna cjelina koja se ne dijeli. Ona ne živi i ne umire, ona je povijest.

Privilegije su bile nepoznanica za nas. Bavili smo se sportom uz svakodnevne obaveze: škola, radno mjesto i maštanje o budućnosti. Voljeli smo to što radimo, sredinu u kojoj živimo. Voljeli smo ljude koji su dio tog života. To su Virovitičani, moji učenici i učenice – građani Virovitice. Sjetim se kolone gledatelja koji su dolazili na utakmice. Svi smo bili jedno i jednaki. To su bili nezaboravni dani kada smo u Virovitici i izvan Virovitice osvajali prvenstva države.“ – zapisao je otac virovitičkog rukometa Vilim Tičić na jednoj od stranica knjige „Zlatne godine virovitičkog rukometa“, čija je autorica, vrsna rukometašica, reprezentativka Ladislava Horak Jergović.

Virovitičani nisu zaboravili utemeljitelja rukometa, pa se tijekom svibnja već treću godinu uzastopno igra Memorijalni turnir u spomen na Vilima Tičića, koji u mini rukometu okuplja najmlađe rukometne nade iz Virovitičko-podravske i susjednih županija. (virovitica.hr, foto: Ilustracija)

Skip to content