Izvanredna sjednica Gradskog vijeća: Usvojena Odluka o postupanju virovitičkog gradonačelnika

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Virovitice, sazvanoj po hitnom postupku, vijećnici su u srijedu, 3. srpnja usvojili Odluku o postupanju virovitičkog gradonačelnika.

Iako se prvotno točka izvanredne sjednice zvala “Odluka o ovlaštenju gradonačelnika”, što je u medijima do početka sjednice potaknulo niz reakcija, tajnica-pročelnica Grada Virovitice Mirjana Terlecky objasnila je kako je riječ o nužnom postupku koji je usko vezan uz poslovanje Grada.

Sadržaj akta pokrenut je od strane pravne službe Grada Virovitice zbog zakonskih obveza koje proizlaze iz postupka, a za koje odobrenje mora dati Gradsko vijeće. Time se gradonačelniku ne prenose ovlasti Gradskog vijeća, već ga se obvezuje u postupanju u svrhu utvrđivanja knjigovodstveno-računovodstvenog stanja financija i utvrđivanja opsega štete, da može angažirati pojedine pravne i fizičke osobe za zastupanje Grada Virovitice te pravne i financijske savjete.

Povjerenstvo za provjeru knjigovodstveno-računovodstvene dokumentacije proračuna Grada, imenovano od strane gradonačelnika, imajući u vidu rezultate rada upravnih tijela, utvrdilo je da je došlo do niza nepravilnosti kojima je proračunu nanesena višemilijunska šteta.

Unatoč bogatom iskustvu u svim segmentima poslovanja Grada – od pravne službe do knjigovodstva i računovodstva, dosad se nismo našli pred ovakvim problemom za koji je, ako se želi utvrditi točno stanje te dobiti savjet kako spriječiti štetu u budućnosti, nužno angažirati vanjske stručnjake za određena područja i vrste poslova koji bi mogli pomoći u ovoj situaciji. Isti bi trebali pomoći u utvrđivanju štete, ali i olakšati put do naknade štete. Nužno je tražiti pravne savjete i dodatna tumačenja te napraviti nove procjene rizika i poduzeti sve kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih slučajeva, ikad više, rekla je Mirjana Terlecky dodavši kako je o cijeloj situaciji upoznato i Ministarstvo financija kao i Državna revizija.
Na upite vijećnika odgovarala je i Vesna Grbac, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Vesna Grbac koja je naglasila kako Grad normalno funkcionira.

Podmirili smo sve obveze prema dobavljačima, kao i druge obveze te je neopravdano govoriti da je grad u blokadi i da ima problema s poslovanjem – rekla je V. Grbac.

Izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac te gradski pročelnici.

Skip to content