Izokrenut svijet bajki u predstavi “Kreket”

IMG_5722Kraj drugog vikenda održavanja Virovitičkih kazališnih susreta bio je rezerviran za predstavu „Kreket“ nastalu prema predlošku dramskog teksta slavnog američkog dramatičara Davida Mameta u kojemu je ispričao izokrenutu verziju bajke „Žablji kralj“ braće Grimm, verziju u kojoj se žaba ne pretvori u princa nego princ u žabu.
Redatelj Rene Medvešek oživio je taj bajkoviti motiv na pozornici uz pomoć odličnih glumaca Luke Dragića, Mije Anočić-Valentić i Ivana Grčića, te osebujnu i upečatljivu autorsku glazbenu pratnju Adama Semijalca.
Pretvorbom princa u žabu Mametova inačica ove bajke suočava princa s njegovim osobnim ograničenjima i predrasudama kako bi mu otvorila oči za istinske životne vrijednosti kojih nije bio svjestan kada je živio u izobilju.
Pouku predstave “Kreket” da nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu ljudske malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira, virovitička kazališna publika s oduševljenjem je nagradila dugotrajnim pljeskom.
(www.icv.hr,

Skip to content