Izložba Mirka Ilića Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. u Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja 2009.

U Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja, povodom Noći muzeja, bit će otvorena izložba grafičkog dizajnera Mirka Ilića.1 1233133496U Gradskom muzeju Virovitica 31. siječnja, povodom Noći muzeja, bit će otvorena izložba grafičkog dizajnera Mirka Ilića.
Radi se o retrospektivnoj izložbi pod nazivom Strip / ilustracija / dizajn / multimedija 1975.-2008. koja je tijekom 2008. godine bila postavljena u Gliptoteci u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, uz čiju pomoć, a u okviru međumuzejske suradnje dolazi u Gradski muzej Virovitica.

Izložba je, zasigurno, izniman događaj u kulturi grada Virovitice, a publici Gradskog muzeja pružiti će mogućnost upoznavanja s dosadašnjim opusom autora koji je početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pokrenuo novi val zanimanja hrvatske javnosti za strip, snažno označio prodor dizajna na naše područje i postigao iznimne rezultate u ilustraciji, 3D grafici i edukaciji.

Otvorenju izložbe prisustvovat će i sam autor Mirko Ilić, kao i sam autor izložbe i nagrađivane monografije Mirko Ilić: Strip/ilustracija/dizajn/multimedija 1975.-2008. Dejan Kršić, a sve će dodatno popratiti glazbeni nastup Damira Urbana.

Izložba obuhvaća vremenski period od 1975. do 2008. godine i sadrži nekoliko stotina Ilićevih radova, od omota LP-ja, preko naslovnica Danasa, Timea ili New York Timesa, do postera posvećenog homoseksualnoj paradi u Jeruzalemu.

Isto tako izložbom su obuhvaćeni svi segmenti Ilićeve izuzetno bogate karijere, od stripova i ilustracija, preko plakata i omotnica ploča do oblikovanja knjiga, vizualnih identiteta i filmskih špica, a zanimljiva je i zbog sistematiziranja pojava u kulturi krajem 70-tih i početkom 80-tih godina 20. stoljeća (pojava punka, Novi val, Novi kvadrat…).

Uz izložbu, čije je otvorenje planirano za 18,30 sati, Mirko Ilić će od 19,15 sati održati i vodstvo po izložbi, dok je za 21,00 sat planirana tribina o dizajnu i promocija monografije, a sve će završiti nastupom našeg glazbenog gosta Damira Urbana oko 23,00 sata.

Skip to content