Izložba Mencija Klementa Crnčića (1865.-1930.) u Gradskom muzeju Virovitica

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

31. ožujka u 19.30 sati u Gradskom muzeju Virovitica u suradnji s muzejima iz Križevaca, Daruvara i Đurđevca, te s Hrvatskim saborom kulture otvara se izložba Mencija Klementa Crnčića.31. ožujka u 19.30 sati u Gradskom muzeju Virovitica u suradnji s muzejima iz Križevaca, Daruvara i Đurđevca, te s Hrvatskim saborom kulture otvara se izložba Mencija Klementa Crnčića.
Poznati hrvatski slikar i grafičar. Slikarstvo studira na Akademiji u Beču i Münchenu. Kratko vrijeme je učitelj slikanja na Obrtnoj školi u Zagrebu, no posredstvom Izidora Kršnjavog dobiva stipendiju za studij grafike na Akademiji u Beču koju završava 1897. U Zagrebu 1903. otvara privatnu slikarsku školu s Belom Čikošem-Sesijom koja prerasta u Akademiju na kojoj i predaje do 1930.

Crnčićeve zasluge u hrvatskoj umjetnosti su po mnogočemu pionirske. Prvi počinje slikati motiv marine, a s njim započinje i razvoj moderne hrvatske grafike. Izvrstan je pejzažist, a najviše slika primorje, Istru i Novi Vinodolski. U kasnijim djelima s naglašenog kolorizma prelazi na ugašeniji tonalitet nanesen na platno tankim namazima kista postižući tako dojam zraka i daljine.
Crnčićeve grafike najvažniji su dio njegovog slikarskog rada jer je prvi školovani grafičar u nas koji je postigao na svojim grafikama europsku razinu izražavanja. Gravirao je pretežno bakropise koje izlaže od početka svog grafičkog djelovanja, a bit će izloženi i na najavljenoj izložbi u Muzeju. Bakropisi su realistični, sugerirane atmosfere, definiranih planova, bilo da se radi o portretima ili pejzažima. U bakropisima obrađuje književne teme, radi kolorirane bakropise starog Zagreba koje rješava čisto slikarski, a u posljednjem ciklusu vraća se primorskom krajoliku. Crnčić se bavio karikaturom (Satir, 1901.), crtao je plakate, radio kazališne scenografije.
Retrospektivna izložba priređena mu je u Zagrebu 1931.

Skip to content