Izdana građevinska dozvola za Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost u Virovitici

Virovitičko-podravska županija, odnosno Virovitica, korak su bliže Centru za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost.

Naime, Upravni odjel za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo – Odsjek za prostorno uređenje Grada Virovitice, izdao je investitoru, Virovitičko-podravskoj županiji, Građevinsku dozvolu za građenje građevine javne i društvene namjene – Centar za poljoprivredu i ICT djelatnost, s fotonaponskom elektranom na krovu zgrade, primarno za vlastitu potrošnju, ali s mogućnošću isporuke viška proizvedene energije u mrežu.

Građevinska dozvola obuhvaća i nadstrešnicu iznad parkinga, također s fotonaponskom elektranom na krovu. Budući Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost nalazit će se u Ulici Matije Gupca 63 u Virovitici, u neposrednoj blizini Veleučilišta u Virovitici i Tehnološko inovacijskog centra.

Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, predstavljat će žarište znanstveno istraživačkih aktivnosti.

– Ovo je projekt koji se nalazi u Razvojnom sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija, a Virovitičko-podravska županija, kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina, približit će poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji uz poticanje uvođenja inovacija u proizvodne i poslovne procese, stvarajući novi koncept – pametne poljoprivreda. Svjedoci smo kako će u budućnosti od iznimnog značaja biti upravo proizvodnja hrane, prvenstveno uz modernu tehnologiju koja nam je dostupna i koja će nam, olakšati svakodnevni život. Ovime nastojimo pomoći i našim poljoprivrednicima, jer primjena precizne poljoprivrede, te integracija ključne napredne tehnologije, postaje ključni trend u jačanju konkurentnosti i naših poljoprivrednih gospodarstava. Ovo je, s obzirom na to da je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža i koja se ne smije propustiti– naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(www.vpz.hr, foto: Fractal)

Skip to content