Izaslanstvo Grada Virovitice u Jajcu položilo vijenac na Spomen obilježju poginulim pripadnicima 81. gardijske bojne

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Prigodnom svečanošću i ove godine obilježIen 13. rujan, dan kada je 1995. oslobođen grad Jajce. Obljetnici su tradicionalno prisustvovali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije te obitelji poginulih branitelja, pripadnika slavne virovitičke 81. gardijske bojne.

U vojnoj operaciji „Maestral“ u kojoj je oslobođen ovaj kraljevski grad najveći doprinos dali su upravo pripadnici 81. gardijske bojne no tom prilikom poginuli su satnik Ivica Sreš, te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović.

Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju i održavaju uspomene na njih.

Zbog svojih zasluga u oslobađanju grada počasnim građanima Jajca proglašeni su zapovjednik bojne slavnih „Kumova“ Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić koji je i ove godine nazočio svečanosti.

Proslavi obljetnice oslobođenja Jajca prisustvovalo je izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno predsjednicom Gradskog vijeća Lahorkom Weiss, koje je položilo vijenac i zapalilo svijeće kraj Spomen obilježja u znak sjećanja na poginule bojovnike

Podsjetimo 13. rujna 2012. godine potpisan je i Sporazum o suradnji Grada Virovitice i Općine Jajce te je na taj način dugogodišnje prijateljstvo i verificirano.

 

Skip to content