Izaslanstvo Grada Virovitice na obilježavanju 24. obljetnice smrti Stjepana Sulimanca; svečanosti prisustvovao predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Turnašici obilježena je 24. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine.

Uz obitelj, počast Stjepanu Sulimancu odali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici Josip Đakić ujedno i kao predsjednik ŽO HDZ-a, te Vesna Bedeković. Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa županom Igorom Androvićem, njegovim zamjenicima Marijom Klementom i Darko Žužakom, te Miranom Janečićem, predsjednikom Županijske skupštine VPŽ.

U Turnašici je bilo i izaslanstvo grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, sa zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac, zamjenici načelnika Općine Pitomača Ivan Erhatić i Marin Aragović, brojni načelnici općina s područja VPŽ, članovi udruga branitelja, predstavnici Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, predvođeni ravnateljem Josipom Ivošem, mještani Turnašice, članovi DVD-a Turnašica.

Sjećanje na Stjepana Sulimanca Štefinu, svojim govorima, evocirali su: zamjenik načelnika Općine Pitomača Ivan Erhatić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Josip Đakić i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Oni su podsjetivši na veliku ljubav Stjepana Sulimanca prema Domovini i nesebičnom zalaganju za Hrvatsku.

Nakon polaganja vijenaca, okupljeni su, zapalili svijeće kod spomen obilježju Stjepanu Sulimancu, a obišli su Spomen-sobu ovog pučkog tribuna u prostorijama Područne škole te nakon toga prisustvovali svetoj misi zadušnici u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici.

Stjepan Sulimanac – Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se je i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje,… Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. (www.vpz.hr, Fotografije: Martina Bašić i Foto Begović)

Skip to content