Izaslanstva iz grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije posjetile Vitrolles u Francuskoj

U organizaciji Turističke zajednice grada Virovitice, HGK-Županijske komore Virovitica i HOK-Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, mješovito izaslanstvo koje su činili predstavnici Grada Virovitice, HOK – Obrtničke komore VPŽ, KUD-a „Seljačka sloga“ Špišić Bukovica, te predstavnici malih i srednjih poduzetnika („Poison city“ d.o.o. Otrovanec, „Eurovoće“ d.o.o. Orahovica, „Medena“ d.o.o.Virovitica, OPG Nekić iz Orahovice, Obrt „Tadić“ iz Čađavice, Zadruga „Pan – zum“ Špišić Bukovica) boravilo je na Božićnom sajmu u gradu Vitrolles-u.

Grad Virovitica već preko godinu dana razvija suradnju s francuskim gradom Vitrolles-om koji se nalazi u francuskoj Provansi, regiji koja se naziva Bouches du Rhône, a nalazi se na pola puta između gradova Marseille i Aix en Provence.

Božićni sajam je prodajnog karaktera (na štandovima) i zamišljen je kao mogućnost predstavljanja ali i prodaje proizvoda građanstvu te na taj način i upoznavanje s proizvodima koji bi bili zanimljivi za francusko tržište, posebno tržište Provanse. To podrazumijeva da su naše tvrtke i obrtnici mogli predstaviti i ponuditi svoje proizvode prigodne za Božićni sajam i ugođaj, te imali mogućnost izravne prodaje na sajmu. Prostor za prodaju, smještaj za predstavnike i prehranu osiguravao je  domaćin – grad Vitrolles.

Izaslanstvo Grada Virovitice, prošireno sa sudionicima iz drugih dijelova županije predstavilo je naš grad i bilo je vrlo srdačno prihvaćeno od strane domaćina, ali i od stanovništva grada Vitrollesa. Naši eksponati te cjelokupna komunikacija na sajmu dovodili su domaćine do pitanja: kako to da vi još niste u Europskoj uniji? No, umirilo ih je saznanje da je Hrvatska završila pregovore i da će od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska biti punopravna članica EU.

Pored toga predstavnici Grada Virovitice i HOK-a vodili su razgovore i oko predstavljanja Francuske i grada Vitrolles-a na sajmu Viroexpo 2012.godine, te o mogućnosti da 2013.godine Francuska bude „zemlja partner“ na Viroexpu. Grad Vitrolles ima najveću Industrijsko-poslovnu zonu u Europi, imaju dobro organiziranu infrastrukturu upravljanja poslovnim zonama pod nazivom VITRO-POLES, te su spremni svoja iskustva u izgradnji i upravljanju podijeliti s odgovornim ljudima u gradu Virovitici. Pored toga poduzetnicima i tvrtkama u zoni već ponestaje prostora za daljnji razvoj pa postoje veliki izgledi da bi neki bili zainteresirani doći u naše poslovne zone u kojima još ima prostora za širenje, ako se za to ispune određeni uvjeti. Domaćinima su predstavljene mogućnosti i uvjeti ulaganja u poslovne zone Virovitice, kako usmeno tako i putem promidžbenih materijala, što sve zajedno čini solidan temelj za buduće poslovne kontakte i dolazak francuskih poduzetnika u Viroviticu radi gospodarskih investicija. Zajednički je zaključeno da će skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju još će više olakšati i pojednostaviti navedene aktivnosti.

Uz poslovne i protokolarne razgovore tijekom 3 dana sajma virovitičko izaslanstvo se predstavilo i s kulturnim programom, koji su uglavnom iznijeli članovi tamburaškog sastava KUD-a Seljačka sloga iz Špišić Bukovice pod vodstvom Dubravka Bedekovića, a domaćini su imali nekoliko zanimljivih priredbi od kojih treba izdvojiti tradicionalne plesove KUD-a grada Vitrollesa, maorsku povorku te skupinu gospel pjevačica i pjevača koje je predvodio Djed Božičnjak na posebnim „bicikl sanjkama“.

Izaslanstvo grada Virovitice činili su: Božidar Jeremić (HOK-OK VPŽ), Alojz Silvio Šimunović (Udruga „Sv.Hubert“), Marc Šojat (Državni arhiv VPŽ) i Antun Mihoković (TZGVT), a u ime grada Vitrollesa u razgovorima i ostalim programskim aktivnostima sudjelovali su: gradonačelnik Loic Gachon, voditelj ureda gradonačelnika Jean-Pierre Brun, šef uprave Poslovne zone Norbert Fiori i savjetnica Gospodarske komore za Marseille i Provansu Anne Reiffers.

 

Skip to content