Iza Udruge HVIDRA Virovitica 29 godina rada: Pomažu svojim članovima, brinu o njihovu zdravlju, skrbe i za članove obitelji, a u mladima vide nove čuvare uspomena

Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Virovitica osnovana je 16. svibnja 1992. godine. Nastala je zbog potrebe organiziranja branitelja koji su stradali u Domovinskom ratu, rješavanja njihovih statusa, kao i brige o članovima obitelji. Predsjednik HVIDRA-e Virovitica, umirovljeni pukovnik Mirko Poljanac bio je aktivni sudionik Domovinskog rata, a od 2013. godine obnaša dužnost predsjednika.

Podsjetio je na početak rada Udruge.

Početkom 1992. godine veći broj pripadnika Hrvatske vojske i policije bio je ranjen te je slijedio oporavak, a za mnoge i dugotrajno liječenje, poteškoće s administracijom i ostvarivanjem prava. To su bili razlozi za inicijativu osnivanja Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini – rekao je M. Poljanac, objasnivši da je osnivanje virovitičkog ogranka uslijedilo vrlo brzo nakon osnutka krovne organizacije, odnosno HVIDRA-e RH.

Udruga HVIDRA na razini Republike Hrvatske osnovana je u travnju 1992. godine, a prvi ogranak u Republici Hrvatskoj osnovan je u Virovitici 16. svibnja 1992. godine. Bez njih ne bi bilo ni HVIDRA-e. Osnivači virovitičke udruge bili su Mile Bićanić, Dragutin Ihas, Zvonko Gorički, Antun Gutić, Tihomir Degmečić, Zvonimir Rengel, Mladen Černeli, Željko Domjanić, Siniša Novak, Zdravko Kovačev, Stjepan Kranjec i Josip Đureš. Bez njih ne bi bilo ove udruge. Nakon toga uslijedilo je osnivanje slatinske HVIDRA-e u srpnju 1992. godine te u studenom 1992. godine u Orahovici. Kroz svoj rad HVIDRA je mnogima pomogla pri rješavanju statusnih problema u ostvarivanju prava, a kao Udruga, ali i ratni vojni invalidi bili su i kreatori prvog Zakona o hrvatskim braniteljima iz 1993. godine – prisjetio se M. Poljanac.

Socijalna i zdravstvena zaštita i danas je prioritet rada ove udruge i brige za članove.

Mnoštvo naših aktivnosti usmjereno je prema zdravstvenoj skrbi naših članova, a pritom mislim i na razne sportske aktivnosti i rekreaciju kako bismo poboljšali njihovo opće zdravstveno stanje. Hrvatski branitelji su zbog svog angažmana u Domovinskom ratu bili svakodnevno izloženi stresu koji je uzrok pada imuniteta te su podložni malignim, kardiovaskularnim oboljenjima koji su u većini uzrok smrtnosti braniteljske populacije. Stoga pomažemo našim članovima kroz preventivne sistematske preglede, dodatne pretrage i liječenja ako je to potrebno, ali i operativne zahvate te razna terapijska liječenja – kaže Poljanac.

Udruga čuva uspomenu na važnost Domovinskog rata obilježavanjem važnih datuma i prisjećanjem na sve koji su dali značajan obol slobodi i neovisnosti Lijepe Naše.

Obilazimo sve lokacije na području Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine gdje su stradali naši branitelji u Domovinskom ratu. U gradu Pakracu u Ulici Kalvarija izgradili smo spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima (Damir Babuk, Slavko Jagarinac, Darko Salopek, Darko Strugar – pripadnici PP Virovitice koji su poginuli prilikom obrane grada Pakraca 11. prosinca 1991. godine, a 10. siječnja 1992. godine nedaleko od policijske postaje Pakrac i Željko Pemper). U spomen na naše poginule policajce, ali i sve ostale branitelje u suradnji s PU virovitičko-podravskom organiziramo Memorijalni turnir u malom nogometu na kojemu su do sada sudjelovale ekipe hrvatskih branitelja i policijskih uprava iz 14 županija, ali isto tako i budući policajci s Policijske akademije u Zagrebu – ističe M. Poljanac, te ističe kako organiziraju i hodočašća u Jajce, Knin, Okučane, Vukovar, Plitvice… Svoje kolege suborce nikada neće zaboraviti, poručuje. Udruzi je važno u svoj rad uključiti i druge braniteljske udruge, ali i djecu i mlade, kaže. Jer, osim što svakodnevno pomažu članovima u rješavanju konkretnih problema, kao što su stambeno zbrinjavanje, zdravstvena skrb, rehabilitacija, te pomoć u pokretanju braniteljskih zadruga, HVIDRA brine i o školovanju djece svojih članova.

Jedna od naših aktivnosti je i priprema djece naših članova za prijamne ispite, smještaj u učeničke domove, stipendije i ostalo. Osim toga, da bismo što bolje uključili djecu u naš rad, u suradnji s osnovnim školama iz Pitomače, Špišić Bukovice, Gornjeg Bazja, Gradine, Suhopolja i grada Virovitice organizirali smo natjecanje učenika u izradi literarnih radova na temu Hrvatske i Domovinskog rata, a u tijeku je i idući projekt, 1. dječji festival domoljubne pjesme Virovitica – rekao je Mirko Poljanac.

Govoreći o ovoj godini napomenuo je kako ga posebno veseli stalni postav Domovinskog rata u Gradskom muzeju Virovitica, zajednički projekt HVIDRA-e Virovitica i Grada Virovitice.

Građu za stalni postav prikupili su Hrvatski časnički zbor Virovitica i Davor Špoljarić. Nadalje, nositelji smo projekta s partnerom Gradom Viroviticom na izgradnji Doma hrvatskih branitelja u Masarykovoj ulici, gdje bi bile smještene sve braniteljske udruge grada Virovitice, Muzej Domovinskog rata i dnevni boravak za hrvatske branitelje i članove obitelji s pratećim sadržajima. Posebno bih izdvojio multimedijalni prostor, gdje bismo u suradnji sa školama promicali istinu o Domovinskom ratu. Od početka našega rada aktivno sudjelujemo u svakodnevnom životu našega grada i županije u svim segmentima, a tako će biti i ubuduće – poručio je Mirko Poljanac. Zahvalio je svim članovima i svim braniteljskim udrugama s kojima surađuju, a posebnu zahvalu uputio je Gradu Virovitici, Virovitičko-podravskoj županiji te brojnim gospodarstvenicima i organizacijama na pomoći koju im pružaju u njihovu radu. (www.icv.hr, bs)

hvidra vtc

Skip to content